Groeispurt Almere

maandag 27 december 2010
timer 2 min
Almere blijft groeien. Van 190.000 inwoners nu naar misschien wel 325.000 tot 350.000 inwoners in 2030. Deze groei is deels autonoom en is deels een gevolg van afspraken met de regio en het Rijk. In de noordelijke Randstad moeten de komende decennia zo’n 220.000 woningen worden gebouwd. Almere faciliteert een deel van deze woningbouwopgave. Zo ontlast Almere de verstedelijkingsdruk aan de noordkant van de Randstad en blijven op het ‘oude land’ waardevolle, grote regionale groengebieden, die ook een nationale betekenis hebben, behouden.

Naast de enorme groeiopgave staat Almere voor een andere opgave: de ontwikkeling van overwegend overloopgebied naar een stedelijk gebied met een eigen economische dynamiek. In de komende decennia gaat Almere 60.000 woningen bouwen en 100.000 extra arbeidsplaatsen creëren. Zo ontwikkelt Almere zich tot een duurzame stad die een versterkende bijdrage levert aan de noordelijke Randstad.

 

Concept Structuurvisie Almere 2.0.

Hoe de ruimtelijke ontwikkeling van Almere zich de komende jaren kan gaat voltrekken, is vastgelegd in de Concept Structuurvisie Almere 2.0. Gemeente, regio en het Rijk hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze visie, in samenwerking met Winy Maas van het bureau MVRDV. Eén van de uitgangspunten van de Structuurvisie is dat wordt voortgebouwd op de kwaliteiten van de bestaande stedenbouwkundige meerkernenstructuur van Almere.

 

De Almere Principles

De Concept Structuurvisie Almere 2.0. gaat uit van zeven beginselen, de Almere Principles. Door deze beginselen, opgesteld in samenwerking met architect William McDonough, medegrondlegger van Cradle-to-Cradle, verankert en borgt Almere de duurzaamheid voor de toekomstige ontwikkelingen.

 

Nieuwe bouweconomie

De Almere Principles liggen ook ten grondslag aan een nieuwe bouweconomie. Niet langer winstmaximalisatie maar woonmaximalisatie staat centraal. Almere breekt met de monocultuur van façadewoningen. De stad wil maatwerk, met meer variatie, differentiatie en eigenheid. Door burgers ruimte te geven voor initiatieven in de vorm van (collectief) particulier opdrachtgeverschap, zoals nu in onder meer Homeruskwartier het geval is.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel