GPR score 8 voor nieuw gemeentehuis met openbare bibliotheek

woensdag 4 mei 2011
timer 2 min
bd architectuur realiseert in opdracht van de gemeente Heemskerk het nieuwe gemeentehuis met openbare bibliotheek. Eén van de uitgangspunten bij het ontwerp is geweest een duurzaam en flexibel gebouw, passend in de omgeving. Het gebouw zal 1 augustus in gebruik worden genomen.

Gemeentehuis Heemskerk

Het gebouw is opgeknipt in drie herkenbare volumes: de bestuursvleugel voorzien van rondingen met een RVS gevelbekleding, het langwerpige kantoorblok met verticale raamopeningen in een lichtgekleurde metselsteen en de bibliotheek in een deels geronde en deels hoekige vorm uitgevoerd in een auberginekleurige metselsteen. De afzonderlijke gebouwdelen hebben hun eigen vorm, materialisering en kleurenschema. Dit vergroot de oriëntatie in het gebouw en geeft karakter aan de verschillende gebieden. De afwisseling in vormen, materialen en kleuren maken deze combinatie tot een verrassend mooi geheel. Het gebouw heeft een ondergrondse parkeergarage voor 116 auto’s.

 

Nieuwe Werken

De gemeente Heemskerk heeft gekozen voor het Nieuwe Werken. Dit levert een besparing op ten aanzien van het aantal te bouwen vierkante meters en past goed binnen de werkmethodes en servicebenadering naar de burgers.  Kernwaarden voor de uitstraling van het gebouw en het interieur zijn transparantie, openheid en vertrouwen. Door deze openheid ontstaan brede uitzichten en zichtlijnen in het interieur zelf en op de omgeving. Gekozen is voor een aantal typen werkplekken: de basis werkplek, de concentratiewerkplek, de interactieve werkplek, de vergaderplek en de loungeplek. Extra aandacht is er besteed aan de akoestiek op de kantoorverdiepingen. Het centrale vergadercentrum, het bedrijfsrestaurant en het internetcafé zijn zo ingericht dat ook daar gewerkt en overlegd kan worden.

 

Duurzaamheid

Het gebouw is met grote aandacht voor het milieu en duurzaamheid gebouwd. 

bd architectuur heeft gebruik gemaakt van GPR-Gebouw om de duurzaamheid op vijf punten samenhangend te optimaliseren: energie, materialen, afval, water en gezondheid. Het gebouw haalt een GPR score van 8. Het gemeentehuis heeft zelfs een score van 8.6 gehaald. Dit komt onder meer door de aanleg van warmte-/koude opslag, met daaraan gekoppeld een klimaatsysteem en het toepassen van hoogwaardige isolatie. De EPC bedraagt  0,59.

 

www.bdarchitectuur.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel