GPR Onderhoud: meet duurzaamheid van scenario’s

woensdag 29 september 2010
timer 3 min
OTB TU Delft en W/E adviseurs nemen voortouw in de ontwikkeling van de rekentool voor duurzaam prestatiegericht onderhoud, GPR Onderhoud.

Hoe duurzaam is het onderhoud bij uw organisatie geregeld? Een vraag die steeds vaker wordt gesteld door overheden en corporaties. Maar ook marktpartijen zien de voordelen van duurzaam onderhoud in. Aan deze behoefte geven OTB TU Delft en W/E adviseurs gehoor. Samen nemen zij het voortouw in de ontwikkeling van de rekentool voor duurzaam prestatiegericht onderhoud, GPR Onderhoud. Dit doen OTB TU Delft en W/E voor én met de praktijk. Met GPR Onderhoud hebben opdrachtgevers en opdrachtnemers straks een instrument in handen om prestatiegericht te sturen op duurzaam onderhoud en beheer.

 

“Eindelijk een instrument voor integraal duurzaam voorraadbeleid”, aldus Egbert Kunst van Portaal Eemland. “Het is prettig om straks samen met partijen voor onderhoud en beheer een prestatieprofiel voor duurzaamheid op te stellen. Het geeft ons de kans om onze ambities op voorraadniveau door te vertalen naar onderhoud.”

 

Uniek aan dit ontwikkeltraject is dat kennisinstituten en de vraag- en aanbodzijde van de markt samenwerken. Hierdoor kan GPR Onderhoud nu al rekenen op een breed draagvlak. OTB TU Delft, W/E adviseurs, corporaties en onderhouds- en beheerorganisaties maken zich hard voor een praktisch instrument met een wetenschappelijke basis. Alle partijen zijn zich bewust dat beheer en onderhoud duurzamer moet. Het heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee.

 

Prototype

Al eerder maakte W/E adviseurs voor Rutges Vernieuwt een prototype van de rekentool, waarmee de milieueffecten van onderhoudsscenario?s bepaald worden. Dit krijgt een vervolg op initiatief van Rutges Vernieuwt en met hulp van OTB TU Delft. Het onderzoeksinstituut is met wk2020 actief bezig om energie te besparen in de bestaande woningvoorraad van corporaties.

 

“Wij kijken graag vooruit. Afgelopen jaar schakelde ons bedrijf W/E adviseurs al in om mee te denken over duurzaam onderhoud. Met resultaat de tool Duurzaam Rekenen, waarmee we objectief, betrouwbaar en nauwkeurig de duurzaamheid van renovatieprojecten en planmatig onderhoud kunnen berekenen”, vertelt directeur Dennis Rutges. “Voor ons bevestigt de doorontwikkeling van dit prototype dat we de juiste weg zijn ingeslagen. Wij zien toekomst in duurzaam onderhoud.”

 

Marktversie

Het streven is om in 2011 een eerste versie breed beschikbaar te stellen om de rekentool te toetsen aan de praktijk. Een vervolgstap is de oplevering van een online applicatie. Binnen dit traject verzorgt OTB TU Delft de theoretische onderbouwing en bewaakt het wetenschappelijke niveau. W/E adviseurs vult de praktische ontwikkel- en beheertaken in.

 

Klankbordgroep

Voor de klankbordgroep van GPR Onderhoud zoekt W/E nog potentiële gebruikers, die willen meedenken over het instrument. Inbreng van gebruikers is essentieel, zodat het instrument voldoet aan de verwachtingen. Voor meer informatie over GPR Onderhoud en participatie kijkt u op www.gprgebouw.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel