Gezond binnenklimaat in woonsculptuur

maandag 20 december 2010
timer 2 min
Woongebouw Crystal Court, ontworpen door Tangram Architecten, heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2010 gewonnen.

In de online stemming was Crystal Court met 19,5 procent van de stemmen de overtuigende winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2010. Uit de 59 bouwprojecten die vorig jaar in Amsterdam zijn opgeleverd, had een jury tien projecten geselecteerd waar het publiek op kon stemmen.

 

De woonsculptuur ‘Crystal Court’ te Buitenveldert is het resultaat van een prijsvraag in 2001, uitgeschreven door het gemeentebestuur aan ontwikkelaars met hun architecten, voor een drietal locaties tegelijk. Het complex omvat een aantal stadsvilla’s, woningen voor het hogere marktsegment: grote, dure appartementen.

 

Het complex van in totaal 36 woningen bestaat uit vier grillig gestapelde blokken, sommige ver uitstekend, met houten gevels, rondom een hoog glazen atrium. Het complex is ontworpen door Tangram Architecten. Bouwer en opdrachtgever was Hillen en Roosen.

 

Belangrijk uitgangspunt in het ontwerp is het behoud van doorzicht. De woningen zijn daarom gestapeld in vier losstaande sculpturen, met een kleine footprint. Het woonprogramma vergroot naar boven toe. Bijzonder in deze opzet is dat een aantal fascinerende doorzichten ontstaan. Ook zijn door de wijze van stapelen  alle woningen verschillend. Vele woningen hebben drie, sommige zelfs vier gevels. .

 

Tussen de gestapelde volumes is een ruimte ontstaan met een glazen huid. Het nabije park loopt in de vorm van een watertuin, gelegen op de parkeerkelder, door in deze kasachtige ruimte. Dit atrium heeft een meerledige functie: als sociaal veilig overgangsgebied (belangrijk voor deze doelgroep), als wintertuin voor de woningen (allerlei terrassen en vlonders liggen in de kas) en als klimaatbuffer met de buitenwereld waardoor een gunstig energiegebruik ontstaat. Ook de functie van het water is meerledig: als zichtelement, als natuurlijke bevochtiger van de lucht en als privacy buffer voor de laaggelegen woningen. De collectiviteit van het woongebouw is naast de ruimtelijkheid van de kas ook terug te vinden in het gebruik: een beheerder woont in en van diverse services kan bieden.

 

Op een zeer kleine plek – woningen in hoge dichtheid - heeft Tangram een bijzonder binnenklimaat gecreëerd, met veel groen en heel veel daglicht die die doordringt in het gebouw.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel