Geen toekomst voor portiekflats?

woensdag 3 augustus 2011
timer 2 min
In een recent onderzoek door SlimRenoveren naar de Toekomst van de Woningvoorraad geven corporatiemedewerkers aan voor portiekflats tot 1964 vooral sloop en vervangende nieuwbouw voor ogen te hebben. Voor galerijflats tot 1965 wordt wel voornamelijk renovatie aangegeven.

Experts zijn het er inmiddels over eens dat een woning een gemiddelde levensduur van 120 jaar heeft. Periodiek ingrijpen om de kwaliteit van de woning te verbeteren is essentieel.

 

Upgrading

Doris de Bruijn van SlimRenoveren: De portiek- en galerijflats uit de wederopbouwperiode zullen dus ook nog even mee moeten en dat betekent wel dat een upgrading qua comfort, uitstraling en energieprestatie onontbeerlijk is om de woningen leefbaar te houden, zonder gezondheidsklachten en torenhoge energierekeningen voor de bewoners tot gevolg.”

 

Schilrenovatie

Vervangen of sterke verbetering van de woningschil (schilrenovatie) wordt in de Toekomsttest voor de Woningvoorraad zowel de portieketagewoningen als de galerijflats op nummer één van te nemen renovatiemaatregelen gezet. “Andere maatregelen zoals uitbuiken en optoppen zijn beduidend minder populair, terwijl levensloopbestendig maken wel hoog scoort. Optoppen in combinatie met het toevoegen van een lift zou dus juist een mooie toekomststrategie zijn om ook ouderen langer in hun portieketagewoning te laten wonen. Of vergroting van het woonoppervlak in horizontale of verticale zin gewenst is, hangt vooral af van de te huisvesten doelgroep en daarmee ook van de locatie van het woongebouw. In portieketagewoningen zie je de doelgroep verjongen. Er komen vooral starters of studenten wonen en daar is betaalbaarheid een belangrijker criterium dan vergroting van het woonoppervlak.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel