Geen groendak, maar kunstdak voor getransformeerd pand Deventer

donderdag 24 november 2022

Foto door M2uur

Aan de Nieuwe Markt in Deventer wordt gewerkt aan de ingrijpende renovatie van een voormalig schoolgebouw tot museum en bovenliggend appartementencomplex. De bekroning van het gebouw wordt gevormd door een kunstinvulling op het dak. Een bewerking van een schilderij van de Chinese kunstenaar Lu Xinjian siert inmiddels het dak. Hiervoor zijn 222 glaspanelen voorzien van unieke prints en gemonteerd op het dak. Het Deventer bureau M2uur bv is verantwoordelijk voor de realisatie en coördinatie van het project, Hans van Heeswijk Architecten werkte het ontwerp uit en aannemer PHB Deventer zorgde voor de uitvoering.

Cultureel gedreven

Opdrachtgever van het plan is 1618 Vastgoed. Directeur Gabriël Bosch: "Al geruime tijd waren wij met stichting EICAS op zoek naar een plek voor een museum voor hedendaagse kunst. We vonden uiteindelijk een veelbelovende locatie in het Hegius. Het gebouw stamt uit 1954 en is oorspronkelijk gebouwd als gymnasium en Middelbare Meisjes School. Het is een jong monument met bijpassende status. Om de realisatie van het museum mogelijk te maken en de toekomstige exploitatielasten laag te houden, zijn op de verdiepingen 16 koopappartementen ontwikkeld. We wilden er graag een tot de verbeelding sprekend gebouw van maken. De kapconstructie was een logische plek om het verschil te maken. Zo is het idee ontstaan om het pannendak te vervangen voor een glazen dak."

DNA van de stad

De basis van het dakontwerp wordt gevormd door een werk van de Chinese kunstenaar Lu Xinjian. Met zijn serie City DNA vertaalt hij het karakteristieke stratenplan en de bebouwing van steden over de hele wereld in sterk geabstraheerde, geometrische ontwerpen. Ook het karakter van Deventer, een van Nederlands oudste steden, ving hij in deze stijl. Het oorspronkelijke kunstwerk, uitgevoerd met acrylverf op canvas, is te zien in museum EICAS. M2uur bv digitaliseerde het kunstwerk en bewerkte het tot een reproduceerbaar dessin. Het laten aansluiten van het lijnenspel in combinatie met de naden tussen de panelen en de verschillende hoeken waaronder de panelen zijn gemonteerd, vormde hierin een extra uitdaging.

Nieuwe Markt Deventer kunstdak
Foto door M2uur

Proefopstellingen

"Natuurlijk wilden wij graag én de ziel van het kunstwerk bewaren én de technische realisatie borgen", vertelt Freekje Vervoord van M2uur bv. "Daarom hebben we een uitgebreid voorbereidingsproces georganiseerd. We hebben verschillende manieren van beeldbewerking, printtechnieken en montagewijzen op locatie beproefd. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat het één-op-één reproduceren van het schilderij niet het gewenste effect had. De penseelstreken werden te zeer uitvergroot, waarmee het ontwerp aan kracht inboette. We hebben daarop het ontwerp als het ware digitaal overgetekend. Zo ontstonden wel de gewenste strakke lijnen en levendige kleuren. De periode van testen en proeven is het eindresultaat absoluut ten goede gekomen."

Keramische print

Het kunstzinnige dak is geproduceerd uit glasplaten voorzien van een keramische print. In totaal is ruim 400 m2 glas gebruikt, verdeeld over 222 panelen. M2uur bv verzorgde hiervan de opmaak. Steinfort Glas produceerde de panelen. Zij gebruikte hiervoor het product KristalPrint. Het opgemaakte beeldmateriaal is met een keramische inkt geprint op het glas. Onder hoge temperaturen zijn de keramische inktdeeltjes samengesmolten met het glasoppervlakte. Dit resulteert in kras- en kleurvaste prints. Het glas is weersbestendig en gemakkelijk schoon te houden. Bovendien komt de productie tot stand zonder giftige stoffen en zware metalen.

Vooraanzicht kunstdak Nieuwe Markt Deventer
Foto door Ton Otten

Glazen lantaarns

In het dakvlak zijn diverse glazen volumes aangebracht die zorgen voor daglicht voor de appartementen op de bovenste verdieping. Deze glazen volumes zijn gemaakt van verlijmd isolatieglas dat is voorzien van een zon- en warmtewerende coating. Met deze vorm van ‘structural glazing’ zijn de glaspanelen zelfdragend. Er zijn geen verstorende elementen en profielen nodig om het glas te ondersteunen. Deze glazen lantaarns, gemaakt door Versteeg Glas en Montage, zijn een essentieel onderdeel in het totaalkunstwerk, waarbij het gehele dak van het Hegius is verglaasd.

Puzzel

VM Geveltechniek verzorgde de montage van de geprinte glaspanelen op het dak. Met 222 unieke panelen bleek dit een aardige puzzel die gelegd moest worden. In oktober werd het laatste stukje van deze puzzel gelegd, ruim op tijd voor de geplande opening van het museum in november. Het werk is vanaf het voorgelegen plein goed te zien. Wie het werk in zijn volle glorie wil zien, wordt uitgenodigd de Lebuïnustoren te beklimmen. Vanaf de balustrade op ruim vijftig meter hoogte wordt de omvang van het werk pas echt zichtbaar.

Projectgegevens
Opdrachtgever: 1618 Vastgoed
Architect: Hans van Heeswijk Architecten
Aannemer: PHB Deventer
Ontwerp kunstwerk: Lu Xinjian
Digitalisering, opmaak en coördinatie: M2uur bv
Leverancier geprint glas: Steinfort Glas
Leverancier daklantaarns: Versteeg Glas en Montage
Montage glas: VM Geveltechniek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe softwarefunctie Spacemaker berekent potentieel aan zonne-energie al tijdens ontwerp

7 nov om 11:10 uurtimer4 min
Met een nieuwe tool van Spacemaker kan het potentieel aan zonne-energie op daken worden berekend tijdens het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fotovoltaïsche folie – de volgende stap voor zonne-energie

27 okt om 08:00 uur
We kunnen er niet omheen: zonnepanelen op gebouwen. Willen we gebouwen energiezuinig of zelfs energieleverend…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nominaties Gulden Feniks dienen als voorbeeld en inspiratiebron

12 okt om 10:16 uurtimer2 min
De negen kanshebbers voor de Gulden Feniks, die op 10 november wordt uitgereikt op het congres van de NRP in…
Lees verder »
descriptionArtikel

LEVS architecten ontwerpt Carbon-based Design methodiek

19 sep om 12:28 uur
We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het sectorbreed afschalen van de uitstoot en met die gedachte heeft LEVS…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hugo de Jonge: 'Belang architectuur bij versnellen woningbouw'

6 sep om 12:25 uur
Tijdens een BNA werkbezoek liet minister Hugo de Jonge van VRO zich positief uit over de mogelijke rol van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Valley uitgeroepen tot 's werelds beste wolkenkrabber

31 aug om 08:00 uur
De Emporis Skyscraper Award, een prestigieuze architectuurprijs die ieder jaar wordt uitgeraakt, is gewonnen door…
Lees verder »

Groendakenproject IJburg te Amsterdam

30 aug om 10:15 uur
Twee jaar geleden heeft Topgroen onafhankelijk onderzoek laten doen naar de meest geschikte wijken in Nederland om…
Lees verder »
descriptionArtikel

Uniek ontwerpproces voor de Tornado, blikvanger van FENIX

23 aug om 08:00 uur
FENIX Museum (in oprichting) heeft op 16 februari 2022 een belangrijke mijlpaal bereikt. Met een varende bok over…
Lees verder »