Gebouw XX bestaat 20 jaar

donderdag 13 juni 2019
timer 3 min
Gebouw XX bestaat 20 jaar. Voor Booosting aanleiding om met Jouke Post in het gebouw 11 juni jl. een symposium te organiseren. Ruim vijftig belangstellenden waren naar het Delftechpark in Delft afgereisd.

Gebouw XX, summum van circulariteit,  ooit de huisvesting van XX architecten, het bureau van Post, ligt er prachtig bij,  ingebed in Delfts groen. Dat het er nog steeds staat, strookt niet met de prognostiek van de architect. Na twintig jaar zou het tot stof vergaan. Dat is niet gebeurd. Tot groot genoegen van de huidige gebruikers, en de bezoekers van het symposium. Want XX is een heerlijk gebouw met ruimtes om van te houden. Veel (Kerto)hout met demontabele verbindingen, karton (voor de luchtkokers), triple glas, en zand (in de vloercassettes van de verdiepingsvloer). Dat laatste was de enige misser, bekende Post. Gaat hij niet meer doen.

Levensduur

Materiaalkeuzes waren ingegeven door de gedacht dat een gebouw niet langer dan twintig jaar functioneert – dus waarom  materialen kiezen met een langere levensduur? En als ze langer meegaan dan moeten ze demontabel zijn, om gemakkelijk opnieuw te gebruiken. Overtuigende argumenten die Gijs Verweij van Wereldhave,  opdrachtgever van gebouw XX, over de streep trokken.

Vastgoed als gebruiksartikel

Op het programma had Booosting ruimte vrij gemaakt voor pitches. Een daarvan ging over het nieuwe vogelobservatorium van RO&AD Architecten uit Bergen op Zoom/Middelburg en RAU Architecten uit Amsterdam. Dit vogelobservatorium is gelegen in Scheelhoek, een natuurgebied dicht bij de Haringvlietdam bij Stellendam.


Overwegend hout gebruik, oog voor het mileu en werkend vanuit een onconventionele ontwerppraxis zijn enkele overeenkomsten met XX.  Architect Ad Kil, van RO&AD Architecten, gaf duidelijk aan dat zijn bureau niet uit is op het verkleinen van de milieufootprint maar juist op het vergroten daarvan. “Hoe groter het groene oppervlak van onze afdruk des te beter voor de planet.” 

Gebruiksartikel

Aan het eind van het symposium kreeg Verweij ruimte om zijn visie op vastgoed uiteen te zetten. Beschouw vastgoed als een gebruiksartikel en niet als een beleggingsobject dat je na een paar jaar met forse winst van de hand doet. Dat is lucht verkopen. Een gebouw vraagt onderhoud. Dat kost geld. Beleggers ontlopen dat. “En wie betaalt dan de eindafrekening.” Verweij pleitte daarom voor langdurige betrokkenheid bij een object.

Regelgeving

Aansluitend kreeg oud-Rijksbouwmeester Wytze Patijn het podium. Naar aanleiding van zijn stelling dat de Rijksoverheid echt actief beleid moet gaan ontwikkelen voor circulair bouwen, noemde hij een van de obstakels de regelgeving. Hij laakte de invloed van de kaste der regelgevers. Veelal losgezongen van de praktijk blokkeren zij innovaties. Architecten, die door hun werk goed thuis zijn in regelgeving, zouden moeten aanschuiven in de gremia waar regelgeving tot stand komt. Dan komt het goed, ook met circulariteit.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Amsterdamse woningcorporatie krijgt primeur met houten woongebouw

15 apr om 11:54 uur
Als eerste woningcorporatie in Amsterdam gaat Stadgenoot een houten woongebouw realiseren voor sociale huur. Het…
Lees verder »

Beleidsonderzoek IBO bevestigt slechte staat van onderwijshuisvesting

14 apr om 08:54 uur
Opnieuw is aangetoond dat scholen in Nederland er slecht voor staan qua eisen, binnenklimaat en verduurzaming. Het…
Lees verder »

Aftrap voor herontwikkeling District West

12 apr om 11:41 uur
APF International heeft de aftrap gegeven voor de herontwikkeling van drie kantoorgebouwen en nieuwbouw aan de…
Lees verder »

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »

‘De overheid moet de Weight Watchers van duurzaamheid zijn’

7 apr om 08:24 uur
Grote delen van het Nederlandse platteland staan ‘leeg’ en kunnen worden aangewend om de nijpende woningnood op te…
Lees verder »

Bezint eer ge begint aan houtbouw

25 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Er is steeds meer aandacht voor houtbouw. Reden daarvoor zijn de zorgen over onze leefomgeving en de beschouwing…
Lees verder »

CO2 als bouwsteen in strijd tegen klimaatverandering

24 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Duurzame en circulaire alternatieven voor allerhande bouwmaterialen verschijnen in rap tempo op de markt om een zo…
Lees verder »

De zorginstelling als volwaardige woonplek

22 mrt om 08:00 uurtimer7 min
Aan de rand van Kaatsheuvel staat iets moois te gebeuren. Voor een nieuw dorpshart ontwierp architectenbureau…
Lees verder »