Gebouw XX bestaat 20 jaar

donderdag 13 juni 2019
timer 3 min
Gebouw XX bestaat 20 jaar. Voor Booosting aanleiding om met Jouke Post in het gebouw 11 juni jl. een symposium te organiseren. Ruim vijftig belangstellenden waren naar het Delftechpark in Delft afgereisd.

Gebouw XX, summum van circulariteit,  ooit de huisvesting van XX architecten, het bureau van Post, ligt er prachtig bij,  ingebed in Delfts groen. Dat het er nog steeds staat, strookt niet met de prognostiek van de architect. Na twintig jaar zou het tot stof vergaan. Dat is niet gebeurd. Tot groot genoegen van de huidige gebruikers, en de bezoekers van het symposium. Want XX is een heerlijk gebouw met ruimtes om van te houden. Veel (Kerto)hout met demontabele verbindingen, karton (voor de luchtkokers), triple glas, en zand (in de vloercassettes van de verdiepingsvloer). Dat laatste was de enige misser, bekende Post. Gaat hij niet meer doen.

Levensduur

Materiaalkeuzes waren ingegeven door de gedacht dat een gebouw niet langer dan twintig jaar functioneert – dus waarom  materialen kiezen met een langere levensduur? En als ze langer meegaan dan moeten ze demontabel zijn, om gemakkelijk opnieuw te gebruiken. Overtuigende argumenten die Gijs Verweij van Wereldhave,  opdrachtgever van gebouw XX, over de streep trokken.

Vastgoed als gebruiksartikel

Op het programma had Booosting ruimte vrij gemaakt voor pitches. Een daarvan ging over het nieuwe vogelobservatorium van RO&AD Architecten uit Bergen op Zoom/Middelburg en RAU Architecten uit Amsterdam. Dit vogelobservatorium is gelegen in Scheelhoek, een natuurgebied dicht bij de Haringvlietdam bij Stellendam.


Overwegend hout gebruik, oog voor het mileu en werkend vanuit een onconventionele ontwerppraxis zijn enkele overeenkomsten met XX.  Architect Ad Kil, van RO&AD Architecten, gaf duidelijk aan dat zijn bureau niet uit is op het verkleinen van de milieufootprint maar juist op het vergroten daarvan. “Hoe groter het groene oppervlak van onze afdruk des te beter voor de planet.” 

Gebruiksartikel

Aan het eind van het symposium kreeg Verweij ruimte om zijn visie op vastgoed uiteen te zetten. Beschouw vastgoed als een gebruiksartikel en niet als een beleggingsobject dat je na een paar jaar met forse winst van de hand doet. Dat is lucht verkopen. Een gebouw vraagt onderhoud. Dat kost geld. Beleggers ontlopen dat. “En wie betaalt dan de eindafrekening.” Verweij pleitte daarom voor langdurige betrokkenheid bij een object.

Regelgeving

Aansluitend kreeg oud-Rijksbouwmeester Wytze Patijn het podium. Naar aanleiding van zijn stelling dat de Rijksoverheid echt actief beleid moet gaan ontwikkelen voor circulair bouwen, noemde hij een van de obstakels de regelgeving. Hij laakte de invloed van de kaste der regelgevers. Veelal losgezongen van de praktijk blokkeren zij innovaties. Architecten, die door hun werk goed thuis zijn in regelgeving, zouden moeten aanschuiven in de gremia waar regelgeving tot stand komt. Dan komt het goed, ook met circulariteit.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Gebouw XX bestaat 20 jaar

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »
person_outlineBlog

Minister voor Beleving dient mens, emoties en ervaringen

18 dec 2023

In de bouw- en mobiliteitswereld wordt onder meer vol verwachting uitgekeken naar de…

Lees verder »
descriptionArtikel

3D-geprinte ode aan iconische Amsterdamse grachtenbrug

15 dec 2023

Na een pitch met drie ontwerpers was het kunstenaar Street Art Frankey die een opmerkelijke verbinding ontwierp…

Lees verder »