Galerijflat in Voorburg van F naar A

woensdag 24 november 2010
timer 2 min
Een galerijflat aan de Prinses Beatrixlaan is bij de tijd gebracht. Het voorbeeldige project won de NRP Duurzaamheidsprijs.

Wat te doen met de wederopbouwflats? In het segment galerij- en portieketageflats ligt een giga-opdracht. In Voorburg weten ze wel weg met die opgave. 

 

De woningen zijn geschikt gemaakt voor ouderen zodat deze langer in de woonomgeving kunnen
blijven. De energielasten voor de bewoners omlaag te brengen door de toepassing van duurzame energie en hoogwaardige isolatie. De aanpak is integraal uitgevoerd in samenwerking met de bewoners, gemeente, energiebedrijf en verhuurder. De oorspronkelijke portiekwoningen zijn
getransformeerd tot galerijwoningen. Doel was de woningen te voorzien van liften waarbij de exploitatie en servicelasten zo laag mogelijk bleven. Daarnaast mochten de woningen niet kleiner worden. Het gebouw moest duurzaamheid en nieuwbouw uitstralen.

 

Prijzenswaardigheden

Het complex heeft een ware metamorfose ondergaan door het aanbrengen van grote balkons, galerijen en keramische Mosa  tegels. Door het aanbrengen van een compleet pakket met isolatieglas, vloer-, gevel- en dakisolatie is de energielabel van F naar A gegaan. Door middel van zonnepanelen wordt de warmwatervoorziening voorverwarmd. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen waardoor dit project in aanmerking komt voor een groenfinancering.

Innovatie en bijzondere kenmerken

Door het aanbrengen van de liften en de toepassing van duurzame energie is er aanzienlijk minder sloopafval ontstaan. De sociale structuur in de wijk is behouden en men kan langer in de eigen woning blijven. Vanaf de eerste dag is er een werkgroep geweest waarin een afvaardiging van de bewoners zitting in hadden. Een slaapkamer is opgeofferd voor de nieuwe woningentree en deze is opnieuw gemaakt in het verwijderde portiek. De keukens hebben een eigen balkon met tevens een ontsluiting op de galerijen. De nieuwe galerijen zijn vrij van de gevels geplaatst met vides waardoor de bewoners minder schaduwwerking hebben. Op het dak zijn zonnecollectoren geplaatst voor de warmtapwatervoorziening. De dakrand is verhoogd waardoor de collectoren aan het zicht onttrokken zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel