Frisse lucht en natuurlijke ventilatie

dinsdag 25 juni 2024

GEZE is vooral bekend als ontwikkelaar en producent van hoogwaardige systemen voor deur-, raam- en beveiligingstechniek. ‘Frisse Scholen’ is een thema waar GEZE zich mee bezig houdt, zeker omdat de luchtkwaliteit binnen scholen van enorm belang is. Een Frisse School begint met frisse lucht, en dus meestal met het openzetten van ramen. GEZE biedt door middel van het assortiment aan handmatig en elektronisch aangestuurde raamsystemen oplossingen voor natuurlijke ventilatie.

 

Een eenvoudige oplossing voor het openen van ramen is een manueel bedienbare slingerstang en/of handgreep. Maar het is ook op te lossen met automatische aandrijvingen compleet met elektronische aansturing via CO2-, temperatuur-, brand- of rookmeldsensoren. Het is zelfs mogelijk om de raamsystemen aan te sluiten op het gebouwbeheersysteem. Het gaat erom dat de ramen open moeten kunnen waarbij natuurlijke ventilatie essentieel is voor een gezond binnenklimaat in lokalen en gymzalen. Een citaat uit de richtlijn Frisse Scholen: ‘De voorzieningen voor (natuurlijke) luchttoevoer zijn voor iedere ruimte afzonderlijk en eenvoudig door aanwezige volwassenen te bedienen (op ca. 1 meter hoogte).’

Onvoldoende frisse lucht

Vanuit onderzoek is bewezen dat wanneer er voldoende verse lucht de klaslokalen en gymzalen binnen komt dit de leerprestaties, het concentratievermogen en de gezondheid van leerlingen verbeterd. Veel scholen kampen met niet-werkende traditionele systemen, dit kan zijn van een verbogen stang of losgelaten aansluitingen tot de bekende slingerstang voor bovenraampjes, die weer eens onvindbaar is. Het gevolg hiervan is dat ramen soms langere tijd niet worden geopend tot er weer een tijdelijke oplossing wordt verzonnen. Dat is niet goed voor het binnenklimaat. In het assortiment van GEZE is er voor ieder raamtype en voor elke raamafmeting een oplossing beschikbaar welke perfect past in de aanpak Frisse Scholen.

Praedinius Gymnasium

Een van de scholen waar GEZE bij betrokken is geweest is de renovatie van het Praedinius Gymnasium in Groningen. In dit monumentaal gebouw zijn de oude ramen vervangen of gerestaureerd. Het eerste deel van de renovatie heeft geresulteerd dat alle valramen zijn uitgevoerd met een Slimchain kettingaandrijving die per lokaal geopend of gesloten kunnen worden via een schakelaar, temperatuur- en/of CO2-sensoren, evenals gevelsensoren voor wind- en regenbelasting per gevel. Optioneel is het ook mogelijk om via een budgetvriendelijke oplossing  per lokaal een schakelaarbediening te plaatsen. Indien een CO2-sensor signaal geeft dan kan de leraar daarop handelen. Voor elk budget is er zodoende een passende oplossing beschikbaar. 

Alternatieve oplossingen, zoals de kettingaandrijving ECchain, is per raam via een schakelaar te bedienen. Zo zijn de lokalen in het Praedinius Gymnasium niet alleen per lokaal, maar ook per gevel of in totaliteit vanaf één centraal punt aan te sturen. De conciërge kan aan het einde van de dag in één keer alles sluiten of instellen dat in het gehele gebouw op een warme dag van 6 tot 8 uur alle ramen worden geopend om frisse lucht binnen te laten en de bedompte warme lucht naar buiten af te voeren.

De mogelijkheden lijken onbeperkt. Naast de ECchain leveren wij de Slimchain, zoals toegepast in dit project: een mooi slank systeem dat goed te integreren is in designgevels en bij renovaties. De Slimchain is tevens in de raamvleugel op te nemen, voor een onzichtbare oplossing. Voor grote, zware elementen heeft GEZE een krachtpatser in huis, de Powerchain, waarbij slaglengtes kunnen variëren van 20 tot 80 centimeter.

In plaats van kettingaandrijvingen kunnen de ramen ook uitgerust worden met spindelmotoren of schaaraandrijvingen, met of zonder vergrendeling. Het is ook mogelijk om de raamsystemen bijvoorbeeld via KNX te koppelen aan gebouwbeheersystemen. Het nieuwe connectivity-platform myGEZE Control biedt hier een uitstekende oplossing.

Geïntegreerde raamoplossingen

Bij een nieuwbouw project behoren uiteraard alle raamsystemen tot de mogelijkheden en zijn prima in te passen in het ontwerp. Bij renovatie ligt dit anders, het is dan belangrijk om vanaf het begin van het proces betrokken te zijn om de juiste adviezen te kunnen geven. De automatische raamsystemen werken op een 24V of 230V voeding, hiermee moet dus rekening worden gehouden met de voorbereiding van de bekabeling. De experts van GEZE geven hierover graag advies en denken met u mee voor de juiste oplossing