Franse architecten winnen Daylight and Building Component Award 2011

maandag 2 mei 2011
timer 2 min
De Franse architecten Lacaton & Vassal zijn dit jaar de winnaars van de Daylight and Building Component Award. De prijs, die jaarlijks door de VELUX en VILLUM Foundations wordt uitgereikt, bestaat uit een monetaire subsidie van 100.000 euro.

In de ontwerpen van Anne Lacaton (55) en Jean-Philippe Vassal (57) zijn de kwaliteit van daglicht, het energieverbruik en de low budget economie in een humanistische en esthetisch overtuigende wijze in balans.

 

Nieuw leven met daglicht

Lacaton en Vassal worden vooral geïnspireerd door gebouwen met grote open ruimtes zoals hangars, magazijnen, grote broeikassen en supermarkten. Binnen deze structuren hebben zij nieuwe manieren gevonden om standaard bouwsystemen te gebruiken om de oude gebouwen te transformeren. Door meer licht in de gebouwen te brengen, zoveel mogelijk muren te verwijderen, een betere akoestiek te creëren en glas te gebruiken als extra gevel, zijn ze erin geslaagd zowel particuliere als grote openbare projecten een tweede leven te geven.

 

Sociale huisvestingsprojecten

Van bijzondere aandacht is het werk van de architecten aan een aantal sociale huisvestingsprojecten in Frankrijk. Lacaton & Vassal hebben deze projecten aangepakt met als uitgangspunt dat 90 procent van de benodigde (bouw)materialen al op de locatie beschikbaar moest zijn. De sloop van oudere sociale wooncomplexen is immers geen milieuvriendelijke optie, ongeacht hoe groen de vervangende nieuwbouw kan worden.

 

www.lacatonvassal.com.

www.velux.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel