Floradôme - duurzaam, groen én gezond nieuw kantoorgebouw

dinsdag 9 maart 2021
timer 3 min
Floradôme, het nieuwe kantoorgebouw van Royal FloraHolland, is op 2 maart 2021 officieel in gebruik genomen. Het oorspronkelijke kantoor Zuidzicht in Aalsmeer is gerenoveerd en met een cirkelvormige uitbouw getransformeerd tot een nieuw kantoor van 5.100 m2. Het nieuwe duurzame en ‘groene’ gebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, is flexibel in te delen en wordt optimaal geventileerd met buitenlucht.

In lijn met het duurzaamheidsbeleid van Royal FloraHolland staat circulariteit en gezondheid centraal in het ontwerp en gebruik van het gebouw. David van Mechelen, CFO Royal FloraHolland: “In plaats van het oude gebouw te slopen, hebben we ervoor gekozen om het te renoveren en aan te bouwen. Door het skelet en schil van het vijf lagen tellende kantoor uit 2004 in het geheel te hergebruiken, bespaarden we 62 procent C02 ten opzichte van een volledig nieuw gebouw. Dit staat gelijk aan 1.300 ton C02.”

Gezondheid centraal

Zero waste was het motto en waar mogelijk is gekozen voor circulair materiaal zoals biolaminaat, PET-vilt, circulair tapijt en isolatiemateriaal van oude spijkerbroeken. Ook materialen van Royal FloraHolland zijn hergebruikt: bloemenfusten, oude legborden en profielen van stapelwagens. Door de toepassing van diverse duurzame oplossingen zoals zonnepanelen op het dak wordt de footprint van het gebouw verder beperkt.Foto door Ossip van Duivenbode


Paul de Ruiter, Paul de Ruiter Architects: “Naast duurzaamheid in technische zin, stond ook het geluk, de gezondheid en het welzijn van de gebruikers centraal bij het ontwerp van Floradôme. Het atrium en de buitengevel bestaan volledig uit hoogwaardig geïsoleerd glas waardoor de medewerkers kunnen profiteren van daglicht. De 1,5 meter diepe luifels zorgen voor minder warmte van de zon en geven tegelijkertijd ruimte voor beplanting waardoor men kan genieten van het groene uitzicht. Daarnaast wordt het gebouw optimaal geventileerd wat zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.”

Groen in de werkomgeving werkt

Bij de ingang en in de tuin van Floradôme komt een grote diversiteit aan planten die samen met het sedum op de luifels bijdraagt aan het vergroten van de biodiversiteit. Binnen in Floradôme is ruim 425 m2 aan planten verwerkt: aan wanden, hangend aan het plafond en in plantenbakken. Door het gevarieerd toepassen van groene eilanden tot groene wanden, krijgt iedere ruimte zijn eigen karakter. De Ruiter: “Er is veel onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van groen in de werkomgeving. Zo draagt groen niet alleen bij aan het verbeteren van het binnenklimaat, maar heeft het ook een positief effect op het welzijn van de mensen in het gebouw. Je voelt je er gewoon goed bij. En groen past natuurlijk in alle opzichten heel erg goed bij Royal FloraHolland.”Foto door Ossip van Duivenbode


Steven van Schilfgaarde, CEO Royal FloraHolland: “Zoals op zo veel plekken in de samenleving gaan dingen nu anders dan we gewend zijn. Door corona werken we meer thuis en wij verwachten dat we ook in de toekomst meer thuis zullen blijven werken. Daar is op ingespeeld door onder andere de vergaderruimtes geschikt te maken voor online vergaderen en passen wij ons werkbeleid aan. Dit pand wordt met name een ontmoetingsplek voor onze medewerkers, kwekers en klanten. Met een ventilatie met 100% verse buitenlucht en aangepaste kantoorinrichting zijn wij helemaal klaar voor de toekomst. En verwelkomen wij onze collega’s op kantoor zodra dit weer mogelijk is.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Floradôme - duurzaam, groen én gezond nieuw kantoorgebouw

Foto door Ossip van Duivenbode

Meer artikelen met dit thema

BIG ontwerpt ultraduurzaam hoofdkwartier voor Oppo R&D

19 apr om 11:22 uur
Smartphonefabrikant Oppo laat in China een nieuw hoofdkwartier bouwen voor de R&D-afdeling. Het gebouw neemt…
Lees verder »

Beleidsonderzoek IBO bevestigt slechte staat van onderwijshuisvesting

14 apr om 08:54 uur
Opnieuw is aangetoond dat scholen in Nederland er slecht voor staan qua eisen, binnenklimaat en verduurzaming. Het…
Lees verder »

Aftrap voor herontwikkeling District West

12 apr om 11:41 uur
APF International heeft de aftrap gegeven voor de herontwikkeling van drie kantoorgebouwen en nieuwbouw aan de…
Lees verder »

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »

‘De overheid moet de Weight Watchers van duurzaamheid zijn’

7 apr om 08:24 uur
Grote delen van het Nederlandse platteland staan ‘leeg’ en kunnen worden aangewend om de nijpende woningnood op te…
Lees verder »

Bezint eer ge begint aan houtbouw

25 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Er is steeds meer aandacht voor houtbouw. Reden daarvoor zijn de zorgen over onze leefomgeving en de beschouwing…
Lees verder »

CO2 als bouwsteen in strijd tegen klimaatverandering

24 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Duurzame en circulaire alternatieven voor allerhande bouwmaterialen verschijnen in rap tempo op de markt om een zo…
Lees verder »

De zorginstelling als volwaardige woonplek

22 mrt om 08:00 uurtimer7 min
Aan de rand van Kaatsheuvel staat iets moois te gebeuren. Voor een nieuw dorpshart ontwierp architectenbureau…
Lees verder »