Erick van Egeraat ontwerpt de Monoliet in Lyon

donderdag 14 oktober 2010
timer 2 min
Het ‘blok’ is verdeeld in 5 delen. Elk deel is ontworpen door een andere architect.

Een uniek ‘superblock’ is op 14 oktober officieel geopend in de Franse stad Lyon. Designed by Erick van Egeraat ontwierp ‘de monoliet’ in samenwerking de Franse architecten Combarel-Marrec, Manuelle Gautrand, Pierre Gautier en de Nederlandse architect Winy Maas. Dit superblock maakt deel uit van het herontwikkelingsgebied Lyon Confluence. De buitengewone architectuur kan worden beschouwd als de maatstaf in ambitieuze plannen voor dit voormalige bedrijvendistrict in het centrum van de stad.

 

Het Confluence project bestaat uit drie delen; deel A, B en C. Het project van designed by Erick van Egeraat bevindt zich op deel C en heet in de volksmond de monoliet. Het bestaat uit een mix van kantoren, retail en woningen op een oppervlakte van 32.000m2. Het gebied biedt in de toekomst plaats aan 1.500 nieuwe bewoners, 15.000m2 kantoorruimte en 2.000m2 aan retail

 

Het ‘blok’ is verdeeld in 5 delen. Elk deel is ontworpen door een andere architect. Erick van Egeraat ontwierp de noordoostelijke entreepartij van het gebouw.

Het multifunctionele gebouw heeft kantoorruimte aan de Oostzijde, parallel aan het spoor. De woningen zijn gesitueerd aan de noordzijde en het brugdeel boven de verhoogde entreepartij.

 

Erick van Egeraat: “Het is een ongebruikelijk gebouw wat de nodige inzet heeft gevergd om te worden gerealiseerd. In het begin selecteerde elke architect een specifiek materiaal voor zijn gevel” zegt Erick van Egeraat. “Uiteindelijk besloten we alle materialen te gebruiken waarmee we een bijzonder en attractief imago creëerden voor de Monoliet”

 

Het resultaat voor dit ontwerp is een gevel welke voornamelijk bestaat uit hout en glas. De verschillende houten en glazen panelen zijn opgezet in een rijk, elegant en onregelmatig patroon. De verticale houten vinnen geven het ontwerp een extra diepte, ze introduceren een verticaal element in het overwegend horizontale gebouw. Erick van Egeraat’s unieke interpretatie voegt een nieuwe laag van individualiteit en schaal toe aan dit bijzondere superblock.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel