Erick van Egeraat bouwt de nieuwe vuilverbranding in Roskilde

donderdag 30 september 2010
timer 2 min
Het ontwerp kan worden beschouwd als een moderne kathedraal.

Het bestuur van KARA/Noveren, het grootste Deense afval- en energiebedrijf, ondertekende onlangs het contract voor de realisatie van hun nieuwe afvalverwerkingscentrale door Erick van Egeraat.

 

Erick van Egeraat won de internationale competitie in 2008 met zijn uitdagende- en zeer gewaardeerde voorstel dat zowel recht doet aan het historische als industriële erfgoed.

Het ontwerp kan worden beschouwd als een moderne kathedraal. “Ik wil de centrale betrekken in een dialoog met haar historische en industriële omgeving. De basis van het gebouw weerspiegelt de hoekige fabrieksdaken uit de directe omgeving,” zegt Erick van Egeraat. “Daarna laten we het gebouw cumuleren tot een 100 meter hoge spits. Deze spits staat voor de fascinatie en het duurzame karakter in het creëren van energie.

Door haar grote omvang zal de oven een opvallend verschijnsel zijn in het weidse en open landschap van Roskilde. Na de oplevering in 2013 produceert deze faciliteit zowel elektriciteit als warmte voor het Roskilde district.


Erick van Egeraat wil met het ontwerp inzicht geven in het onzichtbare proces van energieproductie. Ronde openingen bekleden de rauwe amber gekleurde, aluminium façade. ’s Nachts wordt de verbrandingsoven middels achtergrondlicht en de perforaties getransformeerd in een gloeiend baken als symbool voor de energieproductie in de oven.

“Ons ontwerp is gebaseerd op standaard, kant-en-klare producten en simpele constructieve details. We gebruiken hypermoderne productietechnieken om de productiekosten van de façade te minimaliseren. Verder worden voor het in het oogspringende lichtschema standaard, energiezuinige lampen gebruikt.”

De hedendaagse afvalverbranding kan worden gezien als een van milieu vriendelijkste methodes voor het genereren van warmte en energie. De nieuwe afvalverwerker gebruikt de laatste technieken en heeft een capaciteit van 260 tot 350.000 ton per jaar. Hiermee kunnen 60.000 huishoudens worden voorzien van electriciteit.

Het project in Roskilde is een in de serie van nieuwe projecten voor Erick van Egeraat die recentelijk succesvol bouwopdrachten tekende voor het Moskou Dynamo Stadion, de Sberbank Universiteitscampus in Moskou en het Moika appartementencomplex in Sint Petersburg.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel