ERA Contour start pilot groene bouwplaats

donderdag 27 januari 2011
timer 3 min
Windmolen geplaatst op project Tweede Stationsstraat in Zoetermeer.

Met de plaatsing van een ‘urban windmill’ (stadswindmolen) op het project Tweede Stationsstraat in Zoetermeer is onlangs de pilot voor een groene bouwplaats van start gegaan. De pilot is een van de acties uit ‘360 graden duurzaam’-beleid van ERA Contour.

 

De windmolen is circa 11 meter hoog en levert overdag stroom aan de bouw. 's Nachts levert de molen stroom terug aan het net. De groene bouwplaats bestaat verder uit zonnecollectoren die op het dak van de bouwkeet worden geplaatst om elektriciteit op te wekken. Ook komen er bij de entree twee bouwschijnwerpers met zonnecollectoren en wordt er meetapparatuur geïnstalleerd om de resultaten van het experiment te kunnen meten. Het afval op de bouwplaats wordt zo veel mogelijk gescheiden ten behoeve van hergebruik.

 

Dankzij bovengenoemde maatregelen kan het energieverbruik omlaag. Jaarlijks kan zo’n 2000 kilowattuur bespaard worden, wat gelijk staat aan bijna 1000 kilo CO2-uitstoot. Doel van het experiment is om te bepalen welke onderdelen van de groene bouwplaats geschikt zijn om vaker toe te passen.

 

360 graden duurzaam

De groene bouwplaats past goed binnen het ‘360 graden duurzaam’-beleid van ERA Contour. Directievoorzitter Henk Homberg: “Met ‘360 graden duurzaam’ willen we aangeven dat we duurzaamheid zien vanuit verschillende perspectieven. Dus niet alleen zorgen dat de organisatie en de processen duurzamer worden, maar ook de projecten. Daarbij gaat het dan zowel om klimaatneutrale sloop, bouw en bewoning als om het maken van duurzame steden. Wij willen bijdragen aan een duurzame leefomgeving door de klanten bij de ontwikkeling en bouw van hun woning te betrekken en hen keuzevrijheid en flexibiliteit te bieden. Ook geven we soms de voorkeur aan renovatie, waarmee wij bestaande wijken een extra impuls kunnen geven.”

 

Wonen aan de Tweede Stationsstraat

De Tweede Stationsstraat is een ontwikkeling op het voormalige bedrijventerrein aan de Tweede Stationsstraat in de wijk Rokkeveen. In totaal worden er tweeëntwintig twee-onder-één-kapwoningen rondom een groen en geborgen hof gerealiseerd. Het plan bestaat uit twee- en drielaagse woningen met voor-, zij- en/of achtertuinen met allemaal twee privéparkeerplaatsen op eigen terrein. Op 8 december is de bouw van start gegaan. Naar verwachting worden de woningen begin 2012 opgeleverd.

 

ERA Contour

ERA Contour realiseert nieuwbouw- en renovatieprojecten, zowel in eigen beheer als voor derden. Samen met gemeenten, corporaties, andere ontwikkelaars en de eindconsument bedenken én maken de 400 medewerkers plekken waar mensen gelukkig en veilig leven. Zo creëren ze ruimte voor mens, stad en maatschappij. De vijf speerpunten van ERA Contour zijn: ‘bedenken, maken & communiceren’, de consument als co-producent, co-creatie, steden sterker maken en 360 graden duurzaam’.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel