Enorm kunstwerk van linoleum in Museum Hedendaagse Kunst

dinsdag 26 april 2011
timer 2 min
In het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen is een horizontale expo van 1.600 vierkante meter te zien, gemaakt op basis van linoleum van Forbo Flooring en hun aquajettechnologie. Het project ‘Een syntaxis van afhankelijkheid’ is gemaakt door de bekende conceptuele ontwerpers Lawrence Weiner (68) en Liam Gillick (45) uit New York.

 “Het is het grootste kunstproject in België van die aard”, zegt marketing manager Luc Meyts van Forbo Flooring. “Bijzonder is dat het om een horizontale tentoonstelling gaat. Niets hangt er aan de muren, de vloer zuigt alle aandacht naar zich toe. Bovendien is het onmogelijk om het in één oogopslag allemaal te zien. Je moet als het ware over het kunstwerk wandelen om het te beleven.”

 

Materiaal en tekst

Een volledige verdieping kregen de van origine Britse en Amerikaanse artiesten ter beschikking. Het werk vormt een combinatie van brede gekleurde banden en een handvol woorden en zinnen in drie talen. “'Een syntaxis van afhankelijkheid' slaat op de combinatie van het samenspel dat materiaal en tekst ordent tot een kunstwerk (syntaxis) en op de samenwerking van de op elkaar aangewezen kunstenaars (afhankelijkheid)”, verklaren de kunstenaars de reden achter hun idee.

 

Linoleum 

“De kunstenaars kozen zeer bewust voor een organisch materiaal met een rijke traditie”, stelt Luc Meyts. “Linoleum is een industrieel product dat tegelijk een licht nostalgische sfeer van vroegere moderniteit oproept en het perfecte medium en materiaal is voor het materialistische karakter dat het oeuvre van Lawrence Weiner kenmerkt. De materiaalkeuze kant zich resoluut tegen de naoorlogse boom van goedkopere plastic en synthetische materialen van veelal inferieure kwaliteit en opteert voor het duurzame en ‘groene’ natuurproduct linoleum.”

 

Groene karakter

De aandacht voor het groene karakter benadrukt Forbo Flooring maar al te graag en ook terecht. “Als marktleider zien wij het als deel van onze missie om het groene en veelzijdige karakter van linoleum breed kenbaar te maken. We zijn dan ook zeer trots op dit unieke kunstwerk”, aldus Joris Mertens, General Manager Forbo Flooring Belux.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel