Energiebesparing door KNX

donderdag 7 april 2011
timer 2 min
Gebouwautomatisering op basis van KNX reduceert de energielasten. Dit is belangrijk om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese norm EN 15232, die voor een gebouw met A-label een integrale en overkoepelende automatisering voorschrijft.

KNX is een wereldwijde standaard voor woning- en gebouwautomatisering. De besturingstechnologie van gebouwen levert een belangrijke bijdrage aan het reduceren van het energieverbruik.

 

Een nieuw verzekeringsgebouw in Praag laat  een energiebesparing zien van 60 procent na het automatiseren van alle gebouwgebonden installaties op basis van de KNX-standaard. Een Hogeschool in Portugal heeft 30% minder energiekosten na het vervangen van conventionele elektrische installaties in de schoolgebouwen door een KNX-systeem.  

 

Optimale besparing met KNX

Zonder geautomatiseerde besturing zijn verlichting, verwarming, airconditioning en ventilatiesystemen in veel gebouwen voortdurend actief. Dat leidt tot een hoog energieverbruik. Door toepassing van gebouwautomatisering op basis van KNX zorgen busdeelnemers voor geïntegreerde besturing van vrijwel alle energieverbruikers. Met behulp van timerprogramma’s zijn verlichting, verwarming en koeling in werking te stellen op tijden dat het gebouw in gebruik is. Ook zijn installatie zo beter te doseren of uit te schakelen na ‘sluitingstijd’. Aanwezigheidsmelders of CO2-sensoren kunnen het verbruik extra beperken.

 

Centrale KNX-bussyteem

Het centrale KNX-bussyteem waarop alle functies zijn aangesloten, maakt integratie mogelijk van bijvoorbeeld zonweringsystemen met daglichtregeling, ventilatiekleppen voor nachtkoeling en vergrendeling van raamventilatie. Zo worden de energiebesparende mogelijkheden optimaal benut. KNX-systemen bieden tevens de mogelijkheid om energieverbruik te controleren en te analyseren en naar aanleiding daarvan de instellingen aan te passen via een centraal beheerssysteem. Door Smart Metering – het intelligent vergaren van gegevens van energieverbruik – te koppelen met intelligente energietoevoer (Smart Grids) opent KNX nieuwe kansen om efficiënter om te gaan met vraag en aanbod van energie.

 

Multifunctioneel voor individuele oplossingen

Gebouwautomatisering op basis van de KNX-standaard creëert de beste voorwaarden voor het verbeteren van de energie-efficiëntie in gebouwen. De bewijzen hiervoor zijn wereldwijd inmiddels in ruimte mate voor handen. Voor de integratie van gebouwautomatisering met KNX zijn er wereldwijd meer dan 30.000 goed opgeleide en ervaren system integrators beschikbaar, waarvan ruim 300 in Nederland (zie www.knx-professionals.nl). Bij het toepassen van  energiebesparende functies, hebben zij de beschikking over specifieke KNX-producten van meer dan 230 fabrikanten. Dit enorme aanbod leidt tot een vrijwel onbeperkte productkeuze en biedt de opdrachtgever een automatiseringsysteem dat altijd is toegespitst op het type gebouw, het gebruik ervan en zijn specifieke wensen.

 

www.knx.org

www.knx-professionals.nl.

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel