Elektrische auto redt falend energiebeleid kabinet?

woensdag 6 april 2011
timer 2 min
Het kabinet wil in 2020 dat 14 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen komt. “Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te beseffen dat die doelstelling niet gehaald wordt,” zegt Arjan van Timmeren, Associate Professor Climate Design & Product Development aan de Faculteit Bouwkunde TU Delft.

Om de achterstand in te lopen wil Van Timmeren een focus op een mix van renewables. “Het gaat niet om het kiezen tussen wind en zon, maar om de keuze voor poligeneratie en daaraan gekoppelde slimme netwerken en buffering. En daarin speelt e-mobiliteit een cruciale rol.”

 

Pull uit mobiliteitshoek

Van Timmeren verwacht dat vanuit de mobiliteitshoek de belangrijkste pull gaat komen voor een boost duurzame energie. “De ontwikkeling van elektrisch vervoer vormt de meest waarschijnlijke route naar verdergaande duurzame mobiliteit vanwege de grote energie-efficiëntie, de goede effecten op de lokale luchtkwaliteit (PM10/fijnstof, CO2 en NOX) en de geringere geluidsproductie.”

 

Relatie gebouwde omgeving

Met name de laatste twee spelen volgens Van Timmeren in op de relatie tot de gebouwde omgeving. “Introductie van elektrische voertuigen zet aan tot veranderingen in stedelijke typologieën, straatprofielen en andere gebouwen. Op gebouwniveau, bijvoorbeeld bij inpandige parkeervoorzieningen, kun je toe met minder of zelfs in het geheel geen mechanische luchtbehandeling en met geringere hoogte (en daardoor reductie in kosten).”

 

De verwachting is dat al in 2020 een significant deel van de nieuwkoop van auto’s elektrisch of hybride zal zijn. De elektriciteitsopslagcapaciteit in auto's is 20-40 kWh/auto; dit is 2-4 x de dagelijkse vraag. Deze overtollige energie aan auto's kan worden geleverd aan gebouwen. Andersom geldt dat (duurzaam opgewekte) energie op/in gebouwen terug geleverd kan worden aan gekoppelde voertuigen. Het juist aansturen van het oplaadgedrag van auto’s kan fluctuaties op het elektriciteitsnet uitmiddelen en eventueel kan opslagcapaciteit van voertuigen zelfs als buffer gebruikt worden op piekmomenten. 

 

Deze buffering wordt des te belangrijker wanneer wind- en (met name) zonne-energie op grote schaal hun intrede gaan doen, maar zou ook vandaag de dag al grote (financiële) mogelijkheden bieden. Dit principe wordt ook wel Vehicle to Grid (V2G) en Grid to Vehicle (G2V) genoemd. In combinatie met de dan mogelijke, gereduceerde hoeveelheid opwekking van energie uit hernieuwbare bronnen, en slimme energienetten zal dit wel eens een zeer kansrijke optie.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel