Elektriciteit van afvalwarmte

zondag 8 augustus 2010
timer 2 min
TU Delft en TNO hebben een installatie ontwikkeld die de restwarmte van uitlaatgassen kan omzetten in elektriciteit.

Met een vermogen van ruim 155 kilowatt kan de warmte-krachtkoppelaar ongeveer driehonderd huishoudens van elektriciteit voorzien.

De installatie, ter grootte van een kleine zeecontainer, draait succesvol op uitlaatgassen van motorgeneratoren in de glastuinbouw, zwembaden en de agrarische sector. De nieuwe technologie is in principe toepasbaar in alle processen waarbij grote hoeveelheden restwarmte en uitlaatgassen vrijkomen. Ook de vrijgekomen warmte ten gevolge van het affakkelen van methaangas op vuilstortplaatsen kan worden omgezet in elektriciteit.

 

Organische Rankine Cyclus

Het apparaat, dat door Tri-O-Gen Group BV op de markt wordt gebracht onder de naam Tri-O-Gen, zet afval- en restwarmte om in elektriciteit door middel van de Organische Rankine Cyclus, ORC. Daalderop maakt een zelfde proces geschikt voor toepassing in een HRe-ketel. Bij beide wordt een organische vloeistof verdampt. Deze expandeert in een turbine en condenseert, waarna het proces opnieuw begint.

 

300 Huishoudens

Bij Tri-O-Gen ORC werkt dat proces bij temperaturen vanaf 350 graden Celsius. Die temperatuur wordt gehaald uit onder meer dieselrook van aggregaten. De turbine levert een vermogen van gemiddeld 155 kilowatt. Volgens directeur Arijan Sauer is dat voldoende om ruim driehonderd huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Doordat het vermogen constant en relatief beperkt is, houden netbeheerders aansluiting van de installatie op het openbare net niet tegen, aldus Sauer. Zij kunnen zo een overmaat aan elektriciteit terugleveren. De bijbehorende vergoeding maakt de installatie rendabeler.

 

Bestel het themanummer Duurzaam Bouwen

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel