Eindhoven gaat woninggroei integraal aanpakken met 'ontwikkelperspectief'

woensdag 14 december 2022
timer 2 min
Het ontwikkelperspectief Eindhoven moet ervoor zorgen dat de stad gestructureerd en duurzaam kan groeien. Beeld: © Gemeente Eindhoven

Het ontwikkelperspectief Eindhoven moet ervoor zorgen dat de stad gestructureerd en duurzaam kan groeien. Beeld: © Gemeente Eindhoven

De integrale aanpak staat centraal in het nieuwe 'ontwikkelperspectief' van de gemeente Eindhoven. Door de bijbehorende digital twin is het een dynamisch plan, met de mogelijkheid om bij te sturen op basis van de laatste data.

Eindhoven staat voor een grote schaalsprong. Tot 2040 komen er naar verwachting ruim 40.000 woningen bij. Om als stad leefbaar, veilig en gezond te blijven is het belangrijk dat deze groei gestructureerd, duurzaam en integraal verloopt. Om dit in goede banen te leiden, gaat de gemeente een intensieve samenwerking voor de komende vijf jaar aan met PosadMaxwan, APPM, TAUW en Goudappel, bijgestaan door MUG Ingenieursbureau en Generation.Energy. Het eerste project, het opstellen van een 'ontwikkelperspectief' voor de stad met een bijbehorende digital twin, is inmiddels van start gegaan.

Het 'ontwikkelperspectief' voor de stad bestaat allereerst uit een visie die de wensen voor de stad weergeeft. Een digital twin dashboard maakt het mogelijk om te testen of dat toekomstbeeld haalbaar is, en om ontwerp en keuzes daarop af te stemmen. Door de digital twin is het 'ontwikkelperspectief' een dynamisch plan. Alle harde en zachte data in deze virtuele versie van de stad maken het mogelijk om optimale oplossingen te zoeken, te monitoren en bij te sturen op basis van de laatste informatie.

Gereedschapskist

Het ontwikkelperspectief Eindhoven zorgt er voor dat de stad gestructureerd en duurzaam kan groeien, waarbij cruciale thema’s zoals groen, water en mobiliteit in relatie tot elkaar een plek krijgen. Hiervoor stelt het plan de kaders en richtlijnen op voor alle thema’s die een rol spelen bij de verdichtingsopgave. Met een gereedschapskist aan meetbare indicatoren, datasets, (digitale) spelregels en meer, kan iedere gewenste partij aan deelopgaven in de stad werken zonder dat de integraliteit van het geheel in gevaar komt.

Consortium met ervaring

Het ontwikkelperspectief voor de stad bouwt voort op het 'ontwikkelperspectief centrum' dat in 2020 voor Eindhoven is vastgesteld. Dit plan regisseert de verdichting van het gebied binnen de ring met 21.000 woningen en een scala aan ingrepen in infrastructuur, groen en water. Het is opgesteld door dezelfde partijen die nu samen met de gemeente gaan werken aan de verschillende opgaven. PosadMaxwan treedt binnen het consortium op als stedenbouw- & dataspecialist, APPM draagt zorg voor het proces, Goudappel levert mobiliteitsadvies en -data, TAUW kijkt naar water- en groenstructuren, MUG Ingenieursbureau ondersteunt bij de digitale tools en Generation.Energy is als ruimtelijke energiespecialist betrokken. 
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »