Eigen woning bouwen in Almere

zondag 2 mei 2010
timer 1 min
Ruim baan voor eigen bouw in het Homeruskwartier in Almere-Poort. In dit gebied – totale oppervlakte 100 hectare – worden de komende jaren circa 1.000 woningen in (collectief) particulier opdrachtgeverschap gebouwd, en 2.000 in mede-opdrachtgeverschap. Het begin van deze doorbraak van particulier opdrachtgeverschap ligt in 1998.

In dat jaar nam de liberale staatssecretaris van VROM Johan Remkes bij de behandeling van de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (VINEX) en de Actualisering Vierde Nota Ruimtelijke Ordening (VINAC) een kamerbreed gesteunde motie over van sociaal-democraat Adri Duijvestein om een derde van de nieuwbouwproductie onder particulier opdrachtgeverschap te bouwen. In diezelfde periode lanceerde (thans ex-) architect en stedenbouwer Carel Weeber in een geruchtmakend NRC-interview het Wilde Wonen als tegenwicht tegen de terreur van de staatsbemoeienis in de woningbouw.

 

In 2006 kreeg het voormalig PvdA-kamerlid Duijvesteijn als wethouder van Almere de kans om in het Homeruskwartier zijn idealen te verwezenlijken. Na Roombeek in Enschede is het nu de gemeente Almere die een nieuw hoofdstuk toevoegt aan de nog jonge historie van particulier opdrachtgeverschap in Nederland. Nieuw is onder andere het werken met bouwgroepen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel