Eetbare daken

maandag 20 juni 2011
timer 2 min
In samenwerking met Eetbaar Rotterdam onderzocht Paul de Graaf Ontwerp & Onderzoek de mogelijkheden  van professionele stadslandbouw in Rotterdam. Daken spelen hierin een belangrijke rol als onontgonnen ruimte die kansen biedt voor de stadboer en voor de leefbaarheid en verduurzaming van de stad.

Landbouw in de stad, waar een stadsboer een inkomen uit kan halen en die tegelijkertijd oplossingen biedt voor stedelijke problemen, is sterk in opkomst.

 

Kansrijke stadlandbouwtypes

Op basis van internationale voorbeelden en een analyse van de lokale omstandigheden zijn door De Graaf een aantal kansrijke stadlandbouwtypes gedefinieerd en is hun habitat in kaart gebracht: die gebieden waar de omstandigheden voor elk van deze types het gunstigst zijn.

 

_________________________________________________________________________________

TIP: Stedebouw & Architectuur met als thema Daken is verschenen. U leest onder meer over

- De toekomst van het dak

- Effecten groene daken

- Stadslandbouw op daken

- Top 10 groene daken

- Nieuwe stationsoverkappingen

 

Bestel Daken als een losse nummer hier

___________________________________________________________________________________

 

Vier locaties

Op basis van deze kansenkaart heeft De Graaf vier locaties gekozen waarvoor schetsontwerpen zijn gemaakt, die gezamenlijk laten zien wat stadslandbouw kan betekenen voor de stad. In elk ontwerp worden een of meerder landbouwtypes ingezet die inspelen op de specifieke problematiek van de locatie, in twee gevallen een dak. Zo biedt een dakkas in Charlois niet alleen werkgelegenheid, en beperking van wateroverlast, maar ook een manier om het onderliggende gebouw zuiniger met energie, water en voedingsstoffen om te laten gaan. Een dak in het centrum wordt een toegankelijke vollegrondsdaktuin die als vijfde gevel dient voor omliggende gebouwen, verkoeling biedt en fijn stof bindt.

 

Stimuleringsfonds

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur. Een samenvatting is te downloaden via www.pauldegraaf.eu (http://www.pauldegraaf.eu/portfolio/recente%20projecten/rvsl.html)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel