Eervolle vermelding voor Molenaar & Van Winden architecten

maandag 6 september 2010
timer 2 min
Het bureau paste in De Pyloon in Vathorst de Laak Amersfoort VEKA-profielen toe in kunststof kozijnen, verdekt achter metselwerk. 

VKG reikte de jaarlijkse Architectuurprijs uit. Molenaar & Van Winden architecten kregen een eervolle vermelding voor De Pyloon in Vathorst de Laak, Amersfoort. Zij pasten VEKA-profielen toe in kunststof kozijnen, verdekt achter metselwerk. Hierdoor werd een fijne belijning met kunststof toch mogelijk.

 

Fijne belijning, makkelijk in onderhoud

Vathorst de Laak is een Vinex-locatie, gelegen tussen Amersfoort en de Randmeren. De merendeels recht hoekige woonblokken in het gebied zijn omringd door water en ontworpen door individuele architecten. Molenaar & Van Winden brachten hun kunststof kozijnen verdekt achter het metselwerk aan, waardoor een fijne belijning mogelijk werd. Kunststof was hier het beste alternatief met het oog op garantiebepalingen. De gevels die direct uit het water oprijzen zijn voor onderhoud moeilijk bereikbaar. Ook hierbij is het gebruik van kunststof kozijnen een voordeel. “De verdekte detaillering en de weloverwogen keuze voor kunststof vanwege de moeilijk bereikbare plaatsen zijn voor de jury aanleiding dit project een eervolle vermelding te geven,” aldus het juryrapport.

 

Bouwtechnische details

Een kozijn met al zijn aansluitingen is een complex bouwtechnisch detail. Zeker in het ontwerp van een Passiefhuis. Een goede detaillering en uitvoering zijn essentieel voor het welslagen van het concept. Daarom heeft SBR een en ander uitgewerkt op detailniveau, volgens de actuele regelgeving: de SBR-Referentiedetails. Deze bouwtechnische ontwerpen dienen als referentie, niet als standaard oplossing en dragen bij aan een betere communicatie tussen de diverse bouwpartners. Zowel architectenbureaus, bouwbedrijven, toeleveranciers, overheid en onderwijs doen hier hun voordeel mee.

 

Meer informatie

Architect Joris Molenaar is blij met de eervolle vermelding. “De VKG Architectuurprijs krijgt steeds meer bekendheid. Niet alleen als een productgerelateerde prijs, maar ook als een architectuurbeoordeling.” Molenaar denkt niet altijd op voorhand aan kunststof. “Je moet er bewust mee omgaan in het ontwerp, maar dan kan kunststof een prima alternatief zijn!” Molenaar volgt de ontwikkelingen in de kunststofbranche. “Producenten geven de laatste tijd meer inhoud aan recycling. Dat vind ik een goede ontwikkeling. Dit geeft mij de mogelijkheid kunststof op een verantwoorde manier toe te passen.”

 

Meer informatie

Op de website van de VKG www.vkgkozijn.nl kunt u meer informatie vinden over de architectuurprijs. Op www.molenaarenvanwinden.nl meer over het architectenbureau.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel