Eerste volautomatische openbare parkeergarage in Rotterdam

donderdag 13 januari 2011
timer 2 min
Wethouder Dominic Schrijer opende de garage.

De gemeente Rotterdam heeft eind vorig jaar de eerste volautomatische openbare parkeergarage aan het Insulindeplein in gebruik genomen. Parkeergarage Insulindeplein heeft een bijzonder architectonisch vormgegeven ingangsgebouw. Het ontwerp is van Architectenbureau Paul de Ruiter bv. Vanuit de bovengrondse entree zorgt een ‘parkeerrobot’ dat elke auto onder de grond wordt geparkeerd nadat de eigenaar veilig uit zijn auto is gestapt.

 

Parkeerprobleem verminderd

Er is plaats voor ruim 140 auto’s (9.800 kubiek meter inhoud) waarmee de bestaande parkeerproblemen in de wijk fors kunnen worden verminderd. Het voordeel van dit volautomatische parkeersysteem is dat er een derde meer auto’s gestald kunnen worden dan

in een traditionele garage.

 

Veiligheid

Bij de twee entrees is voor de veiligheid een transparante gevel toegepast die vanuit de garage zicht biedt op het plein en omgekeerd. De volledig glazen gevel heeft een subtiel spiegelend effect waardoor het dak lijkt te zweven. Overdag is het gebouw hierdoor één met haar omgeving, ’s avonds is het gebouw volledig transparant en goed verlicht waardoor de auto’s ook dan op een sociaal veilige manier ondergronds kunnen worden geparkeerd.

 

Leefbaarheid

De parkeergarage onder het Insulindeplein vergroot de kwaliteit van de openbare ruimte. Door de garage ondergronds te realiseren, staan er minder auto’s in de straten en is er bovenop de garage ruimte voor een plein met groen- en speelvoorzieningen.

 

Besparing

Naast het optimale gebruik van de beschikbare ruimte heeft deze parkeergarage het voordeel dat er geen portier nodig is en er wordt bespaard op verlichting en klimaatinstallaties omdat er geen mensen in het ondergrondse deel aanwezig zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel