Eerste Urban Oases verrijst in de Achterhoek

dinsdag 16 maart 2021
timer 3 min
Op het DRU Industriepark in het Gelderse Ulft is een begin gemaakt met de eerste Urban Oases. Dit is het prototype voor een stadspark waarin innovatieve technologieën de omgeving schoner en duurzamer maken, een idee van landschapsontwerper Nico Wissing.

Het concept

De Urban Oases is een groene long voor de stad vol innovatieve technologie. Zo zuivert een fijnstofmagneet grote hoeveelheden vervuilde lucht (25.000 tot 40.000 m3 per uur), wordt regenwater omgezet in drinkwater, stroom opgewekt met zonne-energie en met speciaal gesteente wordt CO2 opgevangen. Sensoren in het park scannen continu de luchtkwaliteit en verschillende parameters zetten de diverse technologieën in gang.


De bomen, bloemen en planten dragen in de Urban Oases ook bij om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd helpt de vergroening om de steeds toenemende opwarming van de stad tegen te gaan. Door juiste keuzes te maken in de beplanting wordt de biodiversiteit vergroot. Een verdere uitrol van dit concept zorgt voor sociale samenhang doordat de Urban Oases een ontmoetingsplaats voor de stadsbewoners worden.

Maakindustrie

Het idee voor de Urban Oases komt van landschapsontwerper Nico Wissing. “Wereldsteden hebben dringend behoefte aan een oplossing voor de gigantische vervuiling waarmee zij kampen", zegt hij. "Daar willen we graag een bijdrage aan leveren.” De internationaal bekroonde landschapsvisionair werkt hierbij samen met de Achterhoekse maakindustrie en wetenschappers als de Delftse hoogleraar Bob Ursem, die zich bezighoudt met biomimicry. Hierbij worden processen die in de natuur plaatsvinden vertaald naar voor de mens bruikbare producten en technologie. Dit vormt ook de basis voor de ontwikkeling van de fijnstofmagneet die in de Urban Oases wordt toegepast voor luchtzuivering.


Internationaal

Bij het prototype waar nu een begin mee wordt gemaakt, gaat het om een variant van zo’n 300 vierkante meter. Wissing: “We gaan een jaar experimenteren en roepen bedrijven en wetenschappers op om mee te doen. Uiteindelijk gaan we het ontwerp opschalen.” De Urban Oases is een modulair systeem dat naar behoefte van de steden kan worden uitgebreid. In een stad kunnen ook meerdere Urban Oases komen. “Met dit concept trekken we internationale belangstelling, van studenten tot stedenbouwkundigen en van universiteiten tot bedrijven. Het is een open systeem, waarbij we iedereen uitnodigen om mee te ontwikkelen en samen kennis op te doen.”


Ook basisschoolleerlingen worden bij de Urban Oases betrokken om hen bewust te maken van hoe de natuur werkt en wat de mens daarmee kan. Wissing: “Een kind dat in de stad opgroeit weet vaak weinig van de natuur, maar kinderen zijn de volwassenen van straks die keuzes maken over natuur, voedsel en energie.”

Financiering

De provincie Gelderland en Achterhoek Ambassadeurs – een samenspel tussen gemeenten, overheden en ondernemers – investeren gezamenlijk in de eerste fase van Urban Oases. Er zijn inmiddels ruim twintig Achterhoekse bedrijven bij het project betrokken en diverse opleidings- en kennisinstituten. Op www.urbanoases.nl is meer informatie te vinden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

BIG ontwerpt ultraduurzaam hoofdkwartier voor Oppo R&D

19 apr om 11:22 uur
Smartphonefabrikant Oppo laat in China een nieuw hoofdkwartier bouwen voor de R&D-afdeling. Het gebouw neemt…
Lees verder »

Beleidsonderzoek IBO bevestigt slechte staat van onderwijshuisvesting

14 apr om 08:54 uur
Opnieuw is aangetoond dat scholen in Nederland er slecht voor staan qua eisen, binnenklimaat en verduurzaming. Het…
Lees verder »

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »

‘De overheid moet de Weight Watchers van duurzaamheid zijn’

7 apr om 08:24 uur
Grote delen van het Nederlandse platteland staan ‘leeg’ en kunnen worden aangewend om de nijpende woningnood op te…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater

26 mrt om 08:00 uurtimer2 min
Met de laatste woning in Guldenwater, onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling van de vroegere spoorzone…
Lees verder »

Bezint eer ge begint aan houtbouw

25 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Er is steeds meer aandacht voor houtbouw. Reden daarvoor zijn de zorgen over onze leefomgeving en de beschouwing…
Lees verder »

De zorginstelling als volwaardige woonplek

22 mrt om 08:00 uurtimer7 min
Aan de rand van Kaatsheuvel staat iets moois te gebeuren. Voor een nieuw dorpshart ontwierp architectenbureau…
Lees verder »