Eerste school voor primair onderwijs in Nederland in DBMO gerealiseerd

maandag 27 juni 2011
timer 2 min
De Dr. E.A. Borgerschool en fusieschool Zuiderveldschool/Lyts Luchtenveldskoalle uit Joure nemen medio 2013 hun intrek in Brede School Joure Zuid. De gemeente Skarsterlân wil het project innovatief aanbesteden. De opdrachtnemer maakt niet alleen het ontwerp, maar werkt ook de plannen uit voor de bouw, het onderhoud en de exploitatie. Brede School Joure Zuid is de eerste school voor primair onderwijs in Nederland die via het zogeheten DBMO (Design, Build, Maintain, Operate)-model wordt gerealiseerd.

De gemeente is de opdrachtgever tot de bouw en heeft op verzoek van de deelnemers ook de regie in handen. Uniek in Nederland is dat Brede School Joure Zuid wordt gebouwd door middel van innovatieve aanbesteding.

Politiek positief

De opdrachtnemer werkt daarbij naast het ontwerp, ook de bouw, het onderhoud en de exploitatie uit. ‘De innovatieve aanbesteding was de keuze van de gemeente Skarsterlân’, vertelt Sjoerd Seffinga.. ‘Volgens de politiek is innovatieve aanbesteding financieel aantrekkelijk. Voor de scholen is het grote voordeel dat de markt meedenkt. We krijgen daarmee naar verwachting een kwalitatief goed en functioneel gebouw. En met een dekkende exploitatie, want ook deze is meegenomen in de aanbesteding. De marktpartij wordt gevraagd om tegen een van tevoren vastgesteld exploitatiebedrag, dat ongeveer gelijk is aan de Rijksvergoeding, een aanbieding te doen voor de looptijd van het contract. De scholen weten zo wat ze jaarlijks kwijt zijn.’

 

Functie-eisen

Om te bepalen waar Brede School Joure Zuid aan moet voldoen, werken de participanten sinds oktober gezamenlijk aan een beschrijvend document. Gedetailleerde wensen zijn daarbij niet toegestaan. Bij innovatieve aanbesteding krijgt de opdrachtnemer alleen algemene functie-eisen als input, waarna de architect, de aannemer en het onderhoudsbedrijf als één partij een passend gebouw bedenken. ‘Het is de kunst om je doelstellingen en uitgangspunten zo te formuleren dat ontwerpers daar straks goed uitfilteren hoe je het wilt hebben. Het beschrijvend document moet helder zijn maar niet belemmerend. Dat is lastig.’ Voor het goed definiëren van de functie-eisen krijgen Wagenmakers, Seffinga en de andere deelnemers hulp van een gespecialiseerd bureau met ruime ervaring op het gebied van innovatieve aanbesteding. De uitgangspunten voor de binnenkant van het nieuwe gebouw zijn al klaar. Het gaat om de klaslokalen alsook de multifunctionele omgevingen en kinderopvangruimtes.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel