Eerste Breeam-NL oplevercertificaat voor woningbouwproject De Caaien

maandag 29 november 2010
timer 2 min
De Dutch Green Building Council heeft tijdens het Nationaal Sustainability Congres op 24 november het eerste BREEAM-NL Nieuwbouw oplevercertificaat uitgereikt  aan Dura Vermeer voor het project ‘De Caaien’ in Ypenburg (Den Haag).

In het certificeringstraject wordt niet alleen gekeken naar het energieverbruik van een pand, maar ook naar landgebruik en ecologie, het bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort. Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een gebouw één van de volgende waarderingen: Pass, Good, VeryGood, Excellent of Outstanding. Woningbouwproject De Caaien scoorde een Pass kwalificatie.  Een hele mooie beoordeling, want ‘Pass’ houdt in dat er is gepresteerd boven het duurzaamheidsniveau dat het Bouwbesluit eist.

 

Woningbouwproject De Caaien is onderdeel van de Haagse wijk Ypenburg, gebouwd op het voormalige vliegveld, waar vroeger de Fokkerfabriek stond. Het project is gebouwd in opdracht van Amvest en van Ceres Projecten. De laatste trad op namens Stichting Woonformatie Ypenburg (SWY) en nam het initiatief voor duurzaam bouwen in deze wijk.

 

Voor Dura Vermeer is De Caaien het eerste woningbouwproject met de PCS-hybride woning, die zij samen met Itho en Giesbers & van der Graaf hebben ontwikkeld. Deze beschikt over een heel laag energieverbruik en een reductie van de CO2-uitstoot met 40 procent ten opzichte van een doorsnee PCS-woning. Dit zit hem in een extreem laag energieverbruik, vloerverwarming door het hele huis, het zonder airco koelen van de woning in de zomer en een gewenst klimaat voor elke ruimte. De Caaien is gebouwd tussen 2008 en 2010.

 

Snel en goedkoop

Een verdere bijzonderheid van de in De Caaien gebruikte PCS-hybride woning is de betaalbaarheid. Dit komt omdat de woning een hybride uitvoering is van het PCS-bouwconcept van Dura Vermeer. Met het PCS-bouwconcept worden snel en goedkoop verschillende woningbouwtypen (appartementen, rijwoningen en vrijstaande woningen) gebouwd. De Caaien is het eerste concrete hybride project. Het gebruikt technieken als speciale CO2-gestuurde ventilatiesystemen en warmtepompinstallaties met warmte- en koudeopslag in de bodem. De EPC-waarde – de geldende energienorm – ligt bij deze hybride woningen op 0,42. Bijna een halvering ten opzichte van de voorgeschreven normwaarde. En zelfs flink lager dan de norm die voor 2011 geldt (namelijk 0,6).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel