Eerste blauwdruk voor nieuw dorp voormalig vliegkamp Valkenburg

dinsdag 9 juni 2020
timer 3 min
Voor de vijfde, nieuwe kern binnen de gemeente Katwijk, op het voormalig vliegkamp Valkenburg, is het stedenbouwkundig raamwerk vastgesteld. Het ontwerp is gemaakt door KCAP.

Het stedenbouwkundig raamwerk is de eerste belangrijke stap na de ondertekening van de bestuurlijke afspraak op 5 maart door de gemeenten Katwijk en Wassenaar, de provincie Zuid-Holland en het Rijksvastgoedbedrijf, grondeigenaar van het oud-vliegkamp. Deze bijzondere locatie krijgt hiermee een nieuwe bestemming en draagt bij aan de lokale en regionale woningbehoefte en de economische ontwikkeling van de gemeente.

Van hangaar tot snelweg

Het Rijksvastgoedbedrijf gaf KCAP opdracht om een ontwerp te maken voor het stedenbouwkundig raamwerk voor het noordelijk deel van locatie Valkenburg. Dit loopt vanaf het hangaargebied tot aan de N206. Hier komen 3.000 tot 3.500 woningen en het centrum van het nieuwe dorp. Een deel van dit gebied is in eigendom van gebiedsontwikkelaar BPD, waarmee de plannen zijn afgestemd. Het raamwerk geeft de hoofdstructuren van wegen, water en groen weer met flexibiliteit voor toekomstige ontwikkelingen. Het schetst de ruimtelijke inpassing van een duurzame en inclusieve omgeving waar uiteindelijk zo’n 12.000 tot 13.500 nieuwe inwoners zullen wonen, werken en recreëren.

Aandacht voor rijke verleden

Het plan is gemaakt met veel aandacht voor het rijke verleden van het gebied. Dit is onder andere terug te zien in een bevaarbaar krekenlandschap. Daarnaast vormen de voormalige landingsbanen een verbindend assenkruis dat het dorp verbindt met het omliggende landschap. De korte landingsbaan verbindt de kust en de polder en de lange landingsbaan de Oude Rijn met het open landschap richting Wassenaar. Het assenkruis van de landingsbanen zal ook dienen als centrum van het gebied. Karakteristieke plekken in het gebied zoals de verkeerstoren en het VIP-gebouw, worden belangrijke oriëntatiepunten. Deze tastbare elementen geven het gebied een eigen karakter.


Buurten en voorzieningen

Dit deel van de nieuwe kern krijgt drie karakteristieke buurten met voor iedereen plek: alleenstaanden, ouderen, starters en gezinnen met kinderen. Aan de korte landingsbaan en op de kruising van de banen is ruimte voor winkels, scholen, horeca, zorginstellingen en een kerk. De voorzieningen komen daar waar de meeste mensen komen wonen, nabij de haltes van hoogwaardig openbaar vervoer. Het totaal aantal van 5.600 woningen zal gefaseerd, in een periode van 10 tot 15 jaar, gebouwd worden.

Planning

Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelen zelf geen woningen, maar faciliteren de woningbouw met planvorming en ruimtelijke procedures. Het stedenbouwkundig raamwerk biedt de basis voor het bestemmingsplan. De planning is erop gericht om het bestemmingsplan in de eerste helft van 2021 vast te stellen. Daarna start het Rijksvastgoedbedrijf met de verkoop van grond. Het stedenbouwkundig raamwerk en het profielenboek voor de openbare ruimte zijn in te zien via: www.rijksvastgoedbedrijf.nl/valkenburg of op de website van Katwijk.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘De overheid moet de Weight Watchers van duurzaamheid zijn’

7 apr om 08:24 uur
Grote delen van het Nederlandse platteland staan ‘leeg’ en kunnen worden aangewend om de nijpende woningnood op te…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »

‘Nederland houdt van de uitstraling van gemetselde gevels’

26 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De bouwmarkt ontwikkelt zich snel op veel fronten, ook op vlak van gevelstenen en metselblokken. Twee prominente…
Lees verder »

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater

26 mrt om 08:00 uurtimer2 min
Met de laatste woning in Guldenwater, onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling van de vroegere spoorzone…
Lees verder »