Eenderde scheefwoners wil verhuizen

dinsdag 21 juni 2011
timer 2 min
De kansen om scheefwonen aan te pakken zijn groter dan nu wordt gedacht. Één op de drie scheefwoners denkt er namelijk over binnen vijf jaar te verhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van Bouwfonds Ontwikkeling naar scheefwonen in de regio Amsterdam onder 930 respondenten.

Volgens de Europese regels zijn scheefwoners huishoudens met een bruto jaarinkomen boven €33.614 en maandelijkse huurlasten onder €648 euro. Scheefwoners houden woningen bezet die eigenlijk voor anderen zijn bedoeld. Uit het onderzoek van Bouwfonds Ontwikkeling blijkt dat bijna de helft van de scheefwoners meer dan €38.000 per jaar verdient.

 

Interesse in een koopwoning

Scheefwoners blijken echter best bereid te verhuizen of de huidige woning te kopen. Van de scheefwoners die binnen vijf jaar willen verhuizen, heeft tweederde interesse in een koopwoning en 25 procent is bereid de huidige huurwoning te kopen. De gewenste koopprijs verschilt, maar bijna een kwart van de respondenten wil €200.000 tot €250.000 betalen voor de woning. Er zijn dus kansen het scheefwonen te bestrijden, een totaalaanpak is dan echter noodzakelijk.

 

Zowel scheefwonen als huurstelsel en fiscale systeem aanpakken

Minister Donner heeft onlangs bekend gemaakt de maatregelen tegen scheefwonen een jaar uit te stellen. Volgens Diana de Jong, directeur gebiedsontwikkeling bij Bouwfonds Ontwikkeling, moet de overheid daar echter niet mee wachten en zijn de voorgenomen maatregelen ook niet toereikend: ‘Ik ben ervoor de scheefwoner te verplichten zijn woning binnen een jaar van de woningcorporatie te kopen. Scheefwonen moet niet geïsoleerd worden aangepakt. De huurverhoging die minister Donner in eerste instantie voorstelde roept vragen op omdat voor dezelfde woningen verschillende huurprijzen worden gerekend. Bovendien ontstaat er op deze manier onvoldoende dynamiek op de woningmarkt. Dit betekent dat er aan ‘de onderkant’ van de markt woningen gebouwd blijven worden terwijl die eigenlijk niet nodig zijn, maar deze woningen komen niet beschikbaar omdat de verkeerde mensen er wonen. Verstandiger is het om de doorstroming te bevorderen. Daarvoor moeten we de totale woningmarkt aanpakken. Dus niet alleen het scheefwonen, maar ook het huurstelsel en het fiscale systeem. De verhuisprikkel van Donner gaat nog niet ver genoeg.’

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel