Editie Renovatie & Herstructurering 2012

woensdag 1 juni 2011
timer 2 min
Gratis rapportenStedebouw & Architectuur heeft een uitgebreide bibliotheek van themagerelateerde rapporten die gratis zijn te downloaden.  Onder meer een interviewbundel in opdracht van het Nationaal Programma Herbestemming en het H-team samengesteld door journaliste Marijke Bovens. Interviews met tien wetenschappers, onderzoekers en praktijkmensen uit diverse hoeken van de samenleving  over hun visie op trends in de samenleving en hoe die te koppelen aan het vraagstuk van leegstand en herbestemming.

Artikelen

Op de site vindt u onder meer een volledig verslag van het expertpanel over herbestemming van kantoren.

 

Groen in krachtwijken. Steden willen met groen de leefbaarheid in krachtwijken verbeteren. Bewonersparticipatie speelt een grote rol bij de realisering van de groene plannen. “Met groen geven we een positieve draai aan een negatieve ontwikkeling.’’

 

Klushuizen in Amsterdam. Vijf stellen die elkaar niet kenden kochten voor weinig geld een casco aan de Amsterdamse Mauritskade, ‘de Dappere Maurits’. Her project is op basis van collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) tot stand gekomen. De CPO-ers gaven het oude gebouw samen een nieuwe invulling.

 

Scholen op de schop. Een groot deel van het huidige schoolbestand, dat ruim 35 jaar oud is, is niet meer van deze tijd. Omdat alleen nieuwbouw onhaalbaar is, moet er meer focus liggen op aanpassing.

 

Stadslandbouw: hype of trend?  Enige jaren geleden had nog niemand er van gehoord. Nu is het een van de meest besproken trends in de stedenbouw en architectuur. Voedsel telen in de stad, in plaats van op het platteland. In de stad, op daken en balkons, in leegstaande gebouwen, op tijdelijk braakliggende bouwlocaties, of meer permanent als eetbare verrijking van de (openbare) buitenruimte.

 

Video’s

Op de website van Stedebouw & Architectuur zijn verschillende video’s over renovatie & herstructurering te zien.

 

Interview Rudy Stroink over kantorenleegstand. Twee millioen vierkante meter leegstand alleen al in Amsterdam. “We hebben het niet doorgehad. Amsterdam heeft de hoogste percentuele leegstand in Europa. Sloop, herbestemmen en een stop op nieuwbouw is de weg die we op moeten.”

 

Stormloop in Den Haag op vrije kavels en klushuizen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel