Editie Gevels 2012

woensdag 1 juni 2011
timer 2 min
Video’sOp de website van Stedebouw & Architectuur zijn video’s over bijzondere gevels te zien.Een dynamische gevel voor het Thema Pavilioen op de Expo 2012 in Yeosu, Zuid-Korea, van  Soma architecten. Zonregulering door middel van verticale gekromde ‘zeilen’ die voor de gevel hangen en bewegen op het licht.Een gevel tot in detail vormgeven en vooraf al tot leven laten komen. De texturengenerator, de online tool van bakstenenproducent Daas Baksteen, geeft de architect de mogelijkheid om iedere gewenste gevel te ontwerpen. Met het programma worden de verschillende stenen, voegkleuren, voegtypes en structuursoorten gekozen, waarna het zelf gecreëerde, natuurgetrouwe gevelbeeld in het ontwerp wordt geïmplementeerd. Door de 3D-visualisatie komt het ontwerp bij de presentatie voor de opdrachtgever al tot leven, nog voordat er een steen gemetseld is.

Artikelen

In de New Yorkse woontoren ‘100 11th’ van Jean Nouvel is het spel van licht en reflectie een belangrijk thema. Nouvel gaf het appartementengebouw een gebogen curtain wall die bestaat uit 1.351 ramen, allemaal gekanteld en gevat in zogenaamde megapanels. Een ‘vision machine’, zo noemt de Franse architect het 23 verdiepingen hoge appartementencomplex op de kruising van 11th Avenue en 19th Street in het hippe Chelsea.

Het hoofdkantoor van Unilever Duitsland in Hafencity Hamburg, ontworpen door Behnisch Architecten,  heeft een tweede façade van ETFE. De folie heeft twee functies: opvallen en beschermen. De folie bezorgt het gebouw maritieme flair en beschermt de zonwering aan de hoofdgevel tegen de harde Hamburgse wind.

Materiaalexpressie is ‘hot’ tegenwoordig. De mogelijkheden om een eigen unieke expressie aan het materiaal te geven zijn de laatste twintig jaar spectaculair gegroeid. Talloze materiaalboeken en enthousiaste productbrochures moeten de architect verleiden tot een unieke expressie in elke project. 

Gratis rapporten

Stedebouw & Architectuur heeft een uitgebreide bibliotheek met themagerelateerde rapporten die gratis zijn te downloaden.

Rapport Zon op Nederland, roadmap 2011-2015. Tot stand gekomen onder leiding van Berenschot.

Professor Wim Sinke, ECN Solar Energy en European Photovoltaic Technology Platform, over intelligente glasoplossingen aan de gevel.

Uit een uitgebreide inventarisatie van de Stichting Monitoring Zonnestroom over zonnepanelen, omvormers en complete systemen blijkt dat in Nederland Grid Parity nu echt bereikt is. Door zon opgewekte stroom heeft dezelfde prijs  als ‘grijze stroom’ geleverd via het net.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel