Editie Daken 2012

woensdag 1 juni 2011
timer 2 min
Gratis rapporten. Stedebouw & Architectuur heeft een uitgebreide bibliotheek met themagerelateerde rapporten die gratis zijn te downloaden. Onder meer een onderzoeksrapport van de Stichting Monitoring Zonnestroom over zonnepanelen, omvormers en complete systemen. Vastgesteld wordt dat in Nederland Grid Parity nu echt bereikt is.   Een verkennend onderzoek naar de ecologische waarden op drie groene daken in Rotterdam. De studie is door bureau Stadsnatuur Rotterdam uitgevoerd in opdracht van gemeente Rotterdam.

Artikelen

 

Op de site vindt u onder meer een volledig verslag van het expertpanel over groene, eetbare (energie)daken.

 

In Münster bouwde meubelketen RS+Yellow een magazijn en distributiecentrum met kantoren. Bolles + Wilson, de architect, zette op een conventionele prefab bedrijfshal uit beton, een dak met een meer, 45 bij 65 meter groot, voorzien van rietkragen en vlonders.

 

Eindhoven bouwde een school die meer energie produceert dan het gebouw zelf nodig heeft. Het ontwerp is van Thomas Rau; Schiebroek uit Best installeerde het 1.123 vierkante meter grote energiedak waarvan 850 vierkante bekleed met solar geïntegreerde FPO dakbanen.  

 

Luchtzuiverende dakbedekkingen zijn ‘hot’. Veel van deze bedekkingen zijn gebaseerd op olivijn, een mineraal gesteente dat met CO2 reageert. Als ballast en als leislag op dakbanen toegepast helpt het mee om de buitenlucht te zuiveren. Een andere luchtzuiveraar is titaniumdioxide. Minerale korrels met titaniumdioxide in een schutlaag op dakbanen binden NOx. Behalve op dakbanen wordt titaniumdioxide ook verwerkt in dakpannen.

 

Sydney heeft zijn Opera House, Bilbao zijn Guggenheim. Hamburg krijgt in 2012 zijn Elbphilharmonie. Maar het ontwerp van Herzog & deMeuron loopt keer op keer averij op.

 

Video’s

Op de website van Stedebouw & Architectuur zijn video’s over daken te zien.

 

Onder andere een video waarin Michael Pawlyn zijn ideeën ontvouwt over biomimicrry in architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel