Duurzame beglazing steeds populairder in woningnieuwbouw

woensdag 24 november 2010
timer 2 min
Er is in 2009 voor bijna 2,1 miljoen m2 aan beglazing gebruikt in de woningnieuwbouw.

Dit is een daling van bijna 5% ten opzichte van 2008. Voor 2010 verwacht BouwKennis dat de vraag naar buitenramen met ruim eenvijfde krimpt. De belangrijkste reden hiervoor is de dalende woningbouwproductie als gevolg van de recessie. Ook worden er de komende jaren steeds vaker andere typen buitenramen geplaatst. Dit blijkt uit de BouwKennis Marketing Score Card Marktomvang.

 

In 2008 was de totale marktomvang voor buitenramen in de woningnieuwbouw bijna 2,2 miljoen m2. Vorig jaar werd er daarentegen nog maar voor bijna 2,1 miljoen m2 aan beglazing geplaatst. Jaar-op-jaar daalt de vraag hierdoor met 5%. Dit jaar zakt de marktomvang van beglazing flink. BouwKennis verwacht dat er in 2010 slechts 1,65 miljoen m2 beglazing nodig is in de woningnieuwbouw. Dit is maar liefst eenvijfde minder dan in 2009.


 

Materiaalverschuiving in aantocht

De markt voor beglazing is onderverdeeld naar de volgende typen materiaal: dubbel HR++, dubbel HR+, dubbel HR en enkel glas. In de Marketing Score Card Marktomvang is onder andere gekeken hoe de totale marktgrootte in vierkante meters is verdeeld naar deze materiaaltypen.

In de woningnieuwbouw wordt in 2009 voor het overgrote deel gewerkt met dubbel HR++ beglazing. Maar ook dubbel HR+ en dubbel HR worden nog met regelmaat gebruikt. De bouwwereld staat echter niet stil. Er vinden materiaalinnovaties plaats, de wet- en regelgeving verandert en duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker. De komende jaren zullen de materiaalverhoudingen hierdoor verschuiven. Zo lijkt dubbel HR binnenkort volledig in onbruik te raken.


 

Dalende woningbouwproductie

Er is het komende jaar een stuk minder beglazing nodig in de woningnieuwbouw. Dit komt vanzelfsprekend door de tegenvallende nieuwbouwproductie. Er worden nog altijd veel minder nieuwe woningen verkocht dan voorheen. De financierbaarheid van bouwprojecten is daarnaast een groot probleem. Hierdoor daalt de instroom van nieuwe bouwvergunningen en neemt het aantal gereed te komen nieuwbouwwoningen af.

In cijfers betekent dit dat de woningbouwproductie in 2010 naar verwachting fors daalt ten opzichte van 2009. Er komen volgens de nieuwste prognoses van BouwKennis in 2010 slechts 60.000 woningen gereed. Ook in 2011 worden er naar verwachting slechts 60.000 nieuwe woningen gebouwd. Pas in 2012 kijkt de woningnieuwbouw omhoog. Voor dat jaar verwacht BouwKennis 64.000 gereedgekomen nieuwbouwwoningen. Echt herstel treedt echter pas op in 2013 en daarna.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel