Duurzaam parkeren

donderdag 13 juni 2024

Architecten en planologen kunnen anno 2024 niet meer heen om het thema duurzaamheid. In de bouw betekent dit vaak dat de ruimte die er is, optimaal wordt gebruikt. Ook het gebruik van duurzame materialen en het rekening houden met het milieu passen bij het onderwerp duurzaamheid.

Warmtekoudeopslag

Zo kan een parkeerdak of -dek naast alleen de functie van parkeren, ook op andere manieren van meerwaarde zijn. Een goed voorbeeld is het toepassen van een WKO-installatie in het dak. WKO staat voor warmtekoudeopslag en is een innovatief klimaatsysteem dat ’s winters zorgt voor warmte in het gebouw en ’s zomers voor koelte. Een ander voorbeeld is een systeem dat water opvangt en dit vervolgens filtert. Hiermee kunnen auto’s bijvoorbeeld weer gewassen worden.

Hellingbaanverwarming

Een duurzame innovatie op het gebied van parkeergarages is het verwerken van hellingbaanverwarming. Deze vloerverwarming in de hellingbaan zorgt dat de parkeergarage in de winter ook toegankelijk is. Er hoeft niet meer preventief gestrooid te worden, waardoor de hellingbaan langer intact blijft.

Het Triflex DeckFloor systeem biedt oplossingen voor het beschermen van hellingbanen met daarin verwarming. Het systeem beschermt de constructie en door de antislipwerking wordt de veiligheid van de gebruikers verhoogd. Daarnaast krijgt het parkeerdek door de vele beschikbare kleurvariaties ook de gewenste uitstraling.

Laadpalen elektrische auto’s

Een laatste duurzame ontwikkeling die belangrijk is voor parkeergarages, is de groei van het aantal elektrische en hybride auto’s. Een moderne parkeergarage beschikt over voldoende laadpalen voor deze voertuigen. Dit is een duurzame innovatie, maar brengt wel een risico met zich mee. De kans op brand is groter, doordat elektrische auto’s beschikken over een lithium-ion-batterij. Als deze in brand staat, brandt hij relatief lang en kunnen er giftige stoffen vrijkomen. Het is dus belangrijk dat de parkeergarage hiervoor maatregelen neemt en zorgt dat de risico’s op een gevaar als dit, zo laag mogelijk zijn.

Ook voor elektrische oplaadpunten heeft Triflex oplossingen. Triflex markeersystemen voor EV-laadplaatsen zijn zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie, voor zowel interne als externe parkeeromgevingen.

Wil je meer weten over duurzaamheid in parkeergarages? Download dan gratis de whitepaper Bouwstenen voor de perfecte parkeergarage van Triflex.

Bron: Triflex