Duurzaam woongebouw met ecologische daktuin op Oostenburg opgeleverd

dinsdag 14 september 2021

© VORM

Op nieuw wooneiland Oostenburg, aan de VOC-kade, is een vierde woongebouw opgeleverd: De Keizer. Dit is een zeven verdiepingen tellend duurzaam woongebouw ontworpen door Workshop Architecten, met 44 diverse woningen en een ecologische daktuin. Projectontwikkelaar VORM is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling, waar veel aandacht is voor de gezondheid en het welzijn van de toekomstige bewoners. Alle woningen zijn erfpachtvrij. De Keizer, gebouwd door Hillen & Roosen, voorziet in diverse slimme woningen voor uiteenlopende huishoudens: van kleine studio’s tot maisonnettes en extra grote appartementen.

Het ontwerp van Workshop Architecten ligt aan de VOC kade – naast Roest – aan het water, in het centrum en op een steenworp afstand van Amsterdam Centraal met alle (commerciële) voorzieningen binnen handbereik op het eiland. Het woongebouw is hoogwaardig afgewerkt met een stoer uiterlijk dankzij de toepassing van zwart beton, gecombineerd met zwart Braziliaans metselwerk. De toepassing van duurzaam geproduceerd hout in de afwerking resulteert in een warme en zachte ambiance.

Kroon op De Keizer: ecologische daktuin

Bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de collectieve ecologische daktuin van De Keizer. Een groene oase met bomen, struiken en springtoestellen. De kroon op de Keizer voorziet in ecologische waterbuffering en -berging en gaat tegelijkertijd hittestress tegen. Ook houdt de tuin de omgeving koel. Op de begane grond is tevens een groene binnentuin gerealiseerd. Dankzij de aandacht voor biodiversiteit in de ontwikkeling van Oostenburg ontstaat er niet alleen een prettige leefomgeving voor de mens, maar ook voor vogels en insecten zoals bijen, hommels en vlinders.

Ecologische daktuin op De Keizer
© VORM

Architectuur en duurzaamheid

Hergebruik van materialen is een belangrijke voorwaarde van de missie om Oostenburg duurzaam te maken. De GPR van 8 wordt onder andere behaald door toepassingen van diverse circulaire materialen, zoals bakstenen, verhardingen en circulair beton. Deze zijn vervaardigd door oude materialen - bijvoorbeeld uit slooppanden - te vijzelen (vermalen) en opnieuw te gebruiken. Het hout dat in woontoren De Keizer verwerkt wordt, is duurzaam geproduceerd & FSC gecertificeerd hout. Er worden in en rondom het gebouw nieuwe bomen aangeplant om het ecosysteem op de plaats van de kap intact te houden.

Nieuwe bloeiperiode

Met de oplevering van de eerste gebouwen op Oostenburg is de nieuwe bloeiperiode voor het eiland voelbaar. De gebiedsontwikkeling voorziet toekomstige bewoners straks van een bruisende mix van wonen, winkelen, uitgaan, kunst en cultuur in een groene omgeving.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.