Duurzaam Eco Beach House valt op door tectonische gevel

dinsdag 28 december 2021

Foto door Jeroen Musch

De woning in Egmond aan Zee bevindt zich op de grens van het strand en de duinen. De weersomstandigheden van de kust, de randvoorwaarden van de locatie en het uitzicht over de duinen hebben geleid tot een uitzonderlijke woning.

De locatie maakt onderdeel uit van de kustwering, waardoor het verplicht was de fundering van de bestaande recreatiewoning te hergebruiken. De footprint van de oude woning is gehandhaafd en vanaf de maximale gootlijn schuin omhoog afgesneden. Hiermee werd een complexe dakvorm vermeden en schikt de woning zich in de omgeving met het oplopende duin. Binnen het volume is een nieuwe woning ontworpen.

De opdrachtgever had al een bijzondere relatie met de plek van de woning. De bestaande woning was al sinds de jaren 50 bezit van de familie. Als klein kind kwam ze in de zomer logeren en speelde ze op het strand, in de tuin of op de patio. De oude vakantiewoning is gesloopt, maar in de nieuwe woning zijn veel elementen van de oude woning overgenomen. Zo is de oude patio blijven bestaan en ontbijt de bewoonster nu op dezelfde plek waar ze 50 jaar geleden speelde. Een ander gekoesterd plekje was het horizontale raam met uitzicht op de duinen: het “levende schilderij” zoals de vader van de bewoonster het altijd noemde. Dit raam is op dezelfde plek teruggekomen en vormt een combinatie met de boekenkast en de trap. Het levende schilderij heeft een ereplek gekregen in het interieur van de woning. 

Interieur Eco Beach House
Foto door Jeroen Musch

Nieuw is de woonkamer op de verdieping. Waar de woonkamer beneden meer intiem is en beschutting geeft tegen de weer, wind en inkijk van voorbijgangers, is de woonkamer boven juist open. Een brede schuifpui geeft spectaculair uitzicht over de duinen. Het hoge schuine plafond en de vide naar de woonkamer beneden maken dat de ruimte past bij de weidse landschap van het strand en de duinen.

Houten gevel

Dankzij de jarenlange ervaring met de locatie was de opdrachtgeefster zich zeer bewust van de effecten van zon, zand en zout op het gebouw. Zo zaten de ventilatieroosters vrijwel altijd vol zand en waren de hoeken van het te zachte metselwerk afgesleten. Het uitgangspunt voor de nieuwe woning was een buitenschil te ontwerpen die zon-, zand-, zout-, en windproof was.

In het gevelbeeld is een drielaagse jurk om het gebouw heen getrokken. Als eerste een zand- en waterdichte plint van circa 1 m, hierboven een gevel van Western Red Cedar rabatdelen, en daarboven een Western Red Cedar opdekgevel. De kozijnen zijn weggewerkt achter deze steeds verder naar buiten gezette geveldelen. Dit voorkomt horizontale oppervlakten waar zout en zand zich zou kunnen ophopen maar beschermt ook de coating van de aluminium kozijnen. 

Gevel Eco Beach House
Foto door Jeroen Musch

Het resultaat is opvallende, tectonische gevel die ondanks de uitdagende locatie mooi zal verouderen.

Houten constructie

De woning is nagenoeg biobased gebouwd. Zowel de binnenwanden als de buitenwanden zijn gebouwd in houtskeletbouw. De woning is geïsoleerd door houtvezel in te blazen. Aan de buitenzijde is een extra isolatielaag van houtvezelplaat aangebracht. Het gebruik van pur, lijm en kit is zoveel mogelijk vermeden. De woning heeft een negatieve CO2-footprint.

Duurzaamheid

De woning heeft een isolatie en luchtdichting op passiefhuisniveau. Alle ramen zijn uitgevoerd in triple glas. De warmtevraag is hiermee zeer laag. Een uitkragend energiedak van PV panelen en PVT panelen voorziet de woning van electriciteit en warmte. De op glaspanelen aangebrachte PV-cellen geven een comfortabele schaduw op het terras gelijk aan een bladerdek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Duurzaamheid en zorgtechnologie gaan hand in hand op nieuwe locatie De Koppels Zwolle

7 jun om 08:50 uur

De nieuwe woonzorglocatie van InteraktContour, in Zwolle, voor mensen met (niet-)aangeboren hersenletsel is…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Senior Smart Living' voor vitale vijftigplusser in ParkEntree Schiedam

6 jun om 11:29 uur

Samen met andere vitale vijftigplussers wonen, werken en recreëren, dat is het idee achter ParkEntree in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Wijkvernieuwing is één opgave met meerdere deelprojecten

2 jun om 11:32 uur

Voor de Rotterdamse wijk Crooswijk combineert KAW inbreidingsplannen (stedebouwkundig) met de komst van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Puzzelstukjes klimaatadaptatie en deelmobiliteit vallen op plek bij realisatie Leytsche Hof

30 mei om 11:28 uur

De fraaie waterneutrale binnentuin op het dak van de parkeergarage is één van de trekpleisters van een nieuw,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe kunnen corporaties integraal stappen zetten voor biobased bouwen?

29 mei om 08:19 uur

Gezond wonen, comfortabel wonen, biobased bouwen. Veel mensen hebben het erover, vaak in relatie tot nieuwbouw…

Lees verder »

Upgrade galerijen Livingstonelaan

25 mei om 13:58 uur
Zo’n 20 jaar geleden werden de galerijen aan de Utrechtse Livingstonelaan voorzien van een Triflex BTS-P afwerking…
Lees verder »
descriptionArtikel

Integraal beslismodel: voor complexe renovatie- en transformatieprojecten

25 mei om 13:00 uur
In de praktijk presteren gerenoveerde woningen vaak slechter op bewonerswelzijn of energiegebruik dan verwacht.…
Lees verder »
descriptionArtikel

'Juist nu is verbindende kracht van architectuur van belang'

24 mei om 08:45 uur

De winnaars van de verkiezing 'BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023' richten zich allemaal op de thema's van de…

Lees verder »