Duurzaam Eco Beach House valt op door tectonische gevel

dinsdag 28 december 2021

Foto door Jeroen Musch

De woning in Egmond aan Zee bevindt zich op de grens van het strand en de duinen. De weersomstandigheden van de kust, de randvoorwaarden van de locatie en het uitzicht over de duinen hebben geleid tot een uitzonderlijke woning.

De locatie maakt onderdeel uit van de kustwering, waardoor het verplicht was de fundering van de bestaande recreatiewoning te hergebruiken. De footprint van de oude woning is gehandhaafd en vanaf de maximale gootlijn schuin omhoog afgesneden. Hiermee werd een complexe dakvorm vermeden en schikt de woning zich in de omgeving met het oplopende duin. Binnen het volume is een nieuwe woning ontworpen.

De opdrachtgever had al een bijzondere relatie met de plek van de woning. De bestaande woning was al sinds de jaren 50 bezit van de familie. Als klein kind kwam ze in de zomer logeren en speelde ze op het strand, in de tuin of op de patio. De oude vakantiewoning is gesloopt, maar in de nieuwe woning zijn veel elementen van de oude woning overgenomen. Zo is de oude patio blijven bestaan en ontbijt de bewoonster nu op dezelfde plek waar ze 50 jaar geleden speelde. Een ander gekoesterd plekje was het horizontale raam met uitzicht op de duinen: het “levende schilderij” zoals de vader van de bewoonster het altijd noemde. Dit raam is op dezelfde plek teruggekomen en vormt een combinatie met de boekenkast en de trap. Het levende schilderij heeft een ereplek gekregen in het interieur van de woning. 

Interieur Eco Beach House
Foto door Jeroen Musch

Nieuw is de woonkamer op de verdieping. Waar de woonkamer beneden meer intiem is en beschutting geeft tegen de weer, wind en inkijk van voorbijgangers, is de woonkamer boven juist open. Een brede schuifpui geeft spectaculair uitzicht over de duinen. Het hoge schuine plafond en de vide naar de woonkamer beneden maken dat de ruimte past bij de weidse landschap van het strand en de duinen.

Houten gevel

Dankzij de jarenlange ervaring met de locatie was de opdrachtgeefster zich zeer bewust van de effecten van zon, zand en zout op het gebouw. Zo zaten de ventilatieroosters vrijwel altijd vol zand en waren de hoeken van het te zachte metselwerk afgesleten. Het uitgangspunt voor de nieuwe woning was een buitenschil te ontwerpen die zon-, zand-, zout-, en windproof was.

In het gevelbeeld is een drielaagse jurk om het gebouw heen getrokken. Als eerste een zand- en waterdichte plint van circa 1 m, hierboven een gevel van Western Red Cedar rabatdelen, en daarboven een Western Red Cedar opdekgevel. De kozijnen zijn weggewerkt achter deze steeds verder naar buiten gezette geveldelen. Dit voorkomt horizontale oppervlakten waar zout en zand zich zou kunnen ophopen maar beschermt ook de coating van de aluminium kozijnen. 

Gevel Eco Beach House
Foto door Jeroen Musch

Het resultaat is opvallende, tectonische gevel die ondanks de uitdagende locatie mooi zal verouderen.

Houten constructie

De woning is nagenoeg biobased gebouwd. Zowel de binnenwanden als de buitenwanden zijn gebouwd in houtskeletbouw. De woning is geïsoleerd door houtvezel in te blazen. Aan de buitenzijde is een extra isolatielaag van houtvezelplaat aangebracht. Het gebruik van pur, lijm en kit is zoveel mogelijk vermeden. De woning heeft een negatieve CO2-footprint.

Duurzaamheid

De woning heeft een isolatie en luchtdichting op passiefhuisniveau. Alle ramen zijn uitgevoerd in triple glas. De warmtevraag is hiermee zeer laag. Een uitkragend energiedak van PV panelen en PVT panelen voorziet de woning van electriciteit en warmte. De op glaspanelen aangebrachte PV-cellen geven een comfortabele schaduw op het terras gelijk aan een bladerdek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »