Duurzaam Eco Beach House valt op door tectonische gevel

dinsdag 28 december 2021

Foto door Jeroen Musch

De woning in Egmond aan Zee bevindt zich op de grens van het strand en de duinen. De weersomstandigheden van de kust, de randvoorwaarden van de locatie en het uitzicht over de duinen hebben geleid tot een uitzonderlijke woning.

De locatie maakt onderdeel uit van de kustwering, waardoor het verplicht was de fundering van de bestaande recreatiewoning te hergebruiken. De footprint van de oude woning is gehandhaafd en vanaf de maximale gootlijn schuin omhoog afgesneden. Hiermee werd een complexe dakvorm vermeden en schikt de woning zich in de omgeving met het oplopende duin. Binnen het volume is een nieuwe woning ontworpen.

De opdrachtgever had al een bijzondere relatie met de plek van de woning. De bestaande woning was al sinds de jaren 50 bezit van de familie. Als klein kind kwam ze in de zomer logeren en speelde ze op het strand, in de tuin of op de patio. De oude vakantiewoning is gesloopt, maar in de nieuwe woning zijn veel elementen van de oude woning overgenomen. Zo is de oude patio blijven bestaan en ontbijt de bewoonster nu op dezelfde plek waar ze 50 jaar geleden speelde. Een ander gekoesterd plekje was het horizontale raam met uitzicht op de duinen: het “levende schilderij” zoals de vader van de bewoonster het altijd noemde. Dit raam is op dezelfde plek teruggekomen en vormt een combinatie met de boekenkast en de trap. Het levende schilderij heeft een ereplek gekregen in het interieur van de woning. 

Interieur Eco Beach House
Foto door Jeroen Musch

Nieuw is de woonkamer op de verdieping. Waar de woonkamer beneden meer intiem is en beschutting geeft tegen de weer, wind en inkijk van voorbijgangers, is de woonkamer boven juist open. Een brede schuifpui geeft spectaculair uitzicht over de duinen. Het hoge schuine plafond en de vide naar de woonkamer beneden maken dat de ruimte past bij de weidse landschap van het strand en de duinen.

Houten gevel

Dankzij de jarenlange ervaring met de locatie was de opdrachtgeefster zich zeer bewust van de effecten van zon, zand en zout op het gebouw. Zo zaten de ventilatieroosters vrijwel altijd vol zand en waren de hoeken van het te zachte metselwerk afgesleten. Het uitgangspunt voor de nieuwe woning was een buitenschil te ontwerpen die zon-, zand-, zout-, en windproof was.

In het gevelbeeld is een drielaagse jurk om het gebouw heen getrokken. Als eerste een zand- en waterdichte plint van circa 1 m, hierboven een gevel van Western Red Cedar rabatdelen, en daarboven een Western Red Cedar opdekgevel. De kozijnen zijn weggewerkt achter deze steeds verder naar buiten gezette geveldelen. Dit voorkomt horizontale oppervlakten waar zout en zand zich zou kunnen ophopen maar beschermt ook de coating van de aluminium kozijnen. 

Gevel Eco Beach House
Foto door Jeroen Musch

Het resultaat is opvallende, tectonische gevel die ondanks de uitdagende locatie mooi zal verouderen.

Houten constructie

De woning is nagenoeg biobased gebouwd. Zowel de binnenwanden als de buitenwanden zijn gebouwd in houtskeletbouw. De woning is geïsoleerd door houtvezel in te blazen. Aan de buitenzijde is een extra isolatielaag van houtvezelplaat aangebracht. Het gebruik van pur, lijm en kit is zoveel mogelijk vermeden. De woning heeft een negatieve CO2-footprint.

Duurzaamheid

De woning heeft een isolatie en luchtdichting op passiefhuisniveau. Alle ramen zijn uitgevoerd in triple glas. De warmtevraag is hiermee zeer laag. Een uitkragend energiedak van PV panelen en PVT panelen voorziet de woning van electriciteit en warmte. De op glaspanelen aangebrachte PV-cellen geven een comfortabele schaduw op het terras gelijk aan een bladerdek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Aeres Hogeschool - duurzaamheid in de breedste zin van het woord

18 mei om 10:52 uur
Om goed na te kunnen denken en je optimaal te ontwikkelen is de omgeving van groot belang. Een duurzame…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 50% huizenbezitters wil verduurzamen, maar ziet geen mogelijkheden

18 mei om 00:01 uur
Hoewel 44 procent van de Nederlandse woningbezitters van plan is zijn woning in de komende twee jaar te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Catalogus woonvormen voor senioren gelanceerd

16 mei om 14:20 uur
Op 16 mei 2022 is op het congres Thuis in de Wijk de 'Catalogus woonvormen voor senioren gelanceerd'. De Catalogus…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaam woongebouw met retentiedak in aanbouw in Den Bosch

16 mei om 13:58 uur
KAW-architecten bouwt op dit moment samen met Studio M10 aan een zeer duurzaam woongebouw van Den Bosch. Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

KAAN Architecten voltooit elegante halfhoge torens voor wooncomplex De Zalmhaven

16 mei om 10:00 uur
De Zalmhaven is een hoogwaardig wooncomplex, ontwikkeld door AM & Amvest, op een locatie naast de voormalige…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Het mainstream onderwijs dient te worden aangepast’

11 mei om 08:55 uur
Op 21 juni organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met Peter Eisenburger van Groene Morgen het…
Lees verder »
descriptionArtikel

In LAB42 ontmoeten AI-ondernemers en studenten elkaar

10 mei om 11:30 uur
In het nieuwste gebouw op Amsterdam Science Park komen de drie o’s bij elkaar: ondernemers, onderzoekers en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire gemeentewerf voorziet in energie wagenpark en gebouw

3 mei om 13:45 uur
De nieuwe circulaire gemeentewerf van Nieuwkoop - een ontwerp van ORGA-architect in de vorm van een reptiel - is…
Lees verder »