Dreiging plasbranden hoogbouw De Rotterdam

woensdag 3 augustus 2011
timer 3 min
De Rotterdam, de door OMA ontworpen 150 meter hoge ‘verticale stad’ van drie naast elkaar geplaatste torens op een plint van zes bouwlagen stelt door het gevaar van plasbranden hoge eisen aan de brandveiligheid. In het ontwerptraject is met een Integraal Plan Brandveiligheid (IPB), opgesteld volgens het ‘Model Integrale Brandveiligheid Bouwwerken’ van het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

De Rotterdam is één van de eerste grote projecten in Nederland waar met dit model is gewerkt. DGMR is door OMA in de arm genomen voor het brandveiligheidsadvies.

 

SBR Hoogbouw richtlijn

Omdat het Bouwbesluit voor gebouwen boven de 70 meter geen prestatie-eisen stelt, is in overleg met de gemeente de SBR Hoogbouw richtlijn uit 2005 als uitgangspunt gehanteerd. Op een aantal aspecten is bewust en gemotiveerd afgeweken van deze richtlijn. Onder meer zijn de liftschachten niet beschermd door een overdrukinstallatie, maar is een daarmee gelijkwaardige oplossing gevonden door brandscheidingen rondom de liftkern (90 minuten) aan te brengen. Een bijzonder punt daarin is dat de deuren in die scheidingen voldoen aan NEN-EN 1643-3 zodat er sprake is van een echte bouwkundige rookwerendheid. Deze norm zal pas ergens na 2012 in het Bouwbesluit worden aangestuurd, maar dat is geen beletsel geweest om deze waardevolle bescherming toch in te zetten.

De parkeergarage onder het gebouw is gesprinklerd, waarmee de toen gangbare moeizame discussies – die nu nog steeds lopen – zijn vermeden, over hoeveel ventilatie nodig is om een garage veilig te maken.

 

Plasbrand

Niet alleen het inwendige van de verticale stad gaf qua brandveiligheid de nodige  uitdagingen, ook de locatie van het gebouw vraagt extra aandacht. Het gebouw is gesitueerd aan de Wilhelminakade in Rotterdam, een toplocatie aan één van de drukst bevaren vaarroutes in Nederland. Op de Nieuwe Maas vindt grootschalig transport plaats van gevaarlijke stoffen, waaronder brandbare vloeistoffen. Om te mogen bouwen direct naast het water moet het gebouw vanuit provinciale regelgeving (veiligheidszonering oevers Nieuwe Waterweg en Nieuwe Maas) bestand zijn tegen de gevolgen van de zogenaamde plasbrand die kan ontstaan bij een grote lekkage van vloeistof in het water, bijvoorbeeld bij een botsing tussen twee schepen.

 

3D stralingsmodel

Om een veilige ontruiming van het gebouw mogelijk te maken mag een plasbrand niet direct leiden tot brand in het gebouw. Op basis van een model voor de warmtestraling afkomstig van de vlam op het water is met een 3D stralingsmodel uitgerekend hoeveel warmtestraling op de verschillende delen van de gevel van het gebouw invalt (figuur 1). Omdat bleek dat de straling voor delen van het gebouw te groot is, is voor die delen van de gevel speciaal stralingswerend glas ontwikkeld. De ‘isolerende werking’ van dit speciale glas is afgemeten op de werkelijk optredende brand, in plaats van op de normaliter toegepaste standaard brandkromme. De bedachte oplossing is beproefd in het laboratorium van Efectis in Rijswijk, met positief resultaat. Alle proefresultaten en onderbouwingen zijn vastgelegd in het IPB en maken onderdeel uit van de bouwvergunning.

 

Overzicht brandveiligheidsmaatregelen De Rotterdam

 

?Met het oog op de brandveiligheid van De Rotterdam zijn een aantal maatregelen genomen: 

?Hoofddraagconstructie: 120 minuten brandwerendheid op bezwijken.

?Bouwkundige compartimentering: conform Bouwbesluit met uitzondering van de gesprinklerde parkeerlagen.

?Brandoverslag: in geval van falen sprinkler treedt er conform de NEN 6068 geen brandoverslag op tussen torens onderling of naar bovenliggende verdiepingen.

?Trappenhuizen met sluis en brandweerliften: 90 minuten brandwerend.

?Overdruk installatie: trappenhuizen oost en middentoren.

?Ontruimingsalarminstallatie: gesproken woord in het gehele gebouw.

?Brandweerliften: twee brandweerliften per toren

?Brandmeldinstallatie: volledige bewaking in de logiesfunctie, parkeren en bijeenkomstfuncties. In de overige gebieden gedeeltelijke bewaking.

?Sprinklerinstallatie: in gehele gebouw inclusief woningen.

?‘Natte blusleidingen’ voor de brandweer voorzien van eigen drukverhogingspompen.

?Noodstroomaggregaat.

?Commandoruimte voor de brandweer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel