Demowoning biobased bouwen tijdens Innovation Expo

dinsdag 8 maart 2016
timer 4 min
Tijdens de Innovation Expo op 14 april in Amsterdam wordt een demonstratiewoning gepresenteerd die is opgebouwd uit biobased materialen. Dat zegt Patrick Schreven van ORGA bouw, een van de initiatiefnemers van de biobased demowoning.

De toekomst is biobased, zegt Schreven. “Het is allang geen vraag meer of we de overstap gaan maken. Je kunt alleen nog redetwisten over wanneer het gaat gebeuren. De transitie naar biobased gaat gewoon gebeuren. Er is geen andere weg. Er komen ieder jaar 72 miljoen wereldbewoners bij. Die hebben allemaal huizen nodig. Dat gaan we niet redden met eindige bouwmaterialen. De bouwsector is een grondstof verslindende bedrijfstak die niet langer om biobased heen kan. Het is hét alternatief voor eindige grondstoffen.”
 

Ecologisch bouwen en ontwerpen

Schreven liep een paar jaar geleden ecologisch architect Daan Bruggink tegen het lijf. Bruggink, oprichter van het architectenbureau ORGA architect, is spraakmakend in Nederland als het gaat om modern ecologisch ontwerpen. “Bruggink liep tegen het probleem aan dat hij geen aannemer kon vinden die in staat was om echt ecologisch te bouwen,” aldus Schreven. “Kunnen we dat niet samen gaan doen? Ik ontwerp en jij bouwt? Ik heb toen een bouwbedrijf opgericht, ORGA Bouw, en we zijn aan de slag gegaan. Niet alleen regionaal – in het gebied rondom onze vestigingsplaats Nijmegen – maar nationaal."
 

"We zijn een groen bouwbedrijf dat in heel het land samenwerkt met lokale partners. Die formule werkt uitstekend. We (ver)bouwen en renoveren woningen en bedrijfsgebouwen door heel Nederland, soms met Bruggink maar ook met andere architecten. Je merkt dat bij ontwerpers veel belangstelling is en dat tegelijkertijd ook veel behoefte is aan kennis. Veel architecten kloppen bij ons aan met vragen over biobased bouwen. Hoe werkt het, moeten we anders ontwerpen?”

 

Bouwteam

“Wij hebben uit overtuiging gekozen voor het specialiseren in biobased bouwen. Opdrachtgevers benaderen ons met een specifieke wens, soms met een lijst met materialen die ze graag in hun woning of bedrijfsgebouw verwerkt willen zien. Het werken in een bouwteam werkt voor alle partijen prettig. In een volledige transparante samenwerking met opdrachtgever en bouwpartners bewaak je het budget en borg je de kwaliteit. Tevens zorg je ervoor dat de uitgangspunten van biobased bouwen niet ergens halverwege het proces uit de boot vallen, of verwateren.”
 

Zoveel mogelijk wensen realiseren binnen het budget

“Wij streven naar zoveel mogelijk biobased, maar het is aan de opdrachtgever hoever hij wil en kan gaan. We streven ernaar zoveel mogelijk wensen van onze opdrachtgever te realiseren binnen het budget. Daarbij keren een aantal basismaterialen steeds terug. Zo werken we altijd met een houtskelet framebouw, damp-open gevels (isolatie op basis van natuurlijke vezels) en mijden we kunststoffen. Het resultaat is een volledige natuurlijke woonomgeving die mensen als heel prettig ervaren. Geen chemicaliën, geen natuurvreemde stoffen. Dat merk je: de woning is gezonder en comfortabel."
 

"En voor dat comfort heb je geen overdaad aan installatietechniek nodig. De damp-open gevel en natuurlijke vezels reguleren op een heel natuurlijke manier het binnenklimaat. Woonconsumenten kiezen voor zo’n woning; ze kijken ook veel meer dan voorheen welke materialen er zijn gebruikt in hun (nieuwbouw)woning. Consumenten kiezen veel bewuster, zoals ze ook veel nauwgezetter dan voorheen de ingrediënten checken op de verpakking van voedselproducten. Zo kijken ze nu ook naar de samenstelling van hun woning. Mensen willen niet alleen gezond voedsel, maar ook een gezonde woning.”

Tandartsgebouw, een modern en ecologisch gebouw.
De Tandartspraktijk, ontwerp door Daan Bruggink en Guus Degen.
 

Showcase in Amsterdam

Dat die kwaliteiten hoekstenen zijn van een biobased woning demonstreert Schreven op de Innovation Expo in Amsterdam. Met een aantal partners ontwikkelde hij een modulaire mobiele woonunit die gemakkelijk uit te breiden is. “Het systeem is flexibel en kan worden aangepast aan de functie die je voor ogen hebt,” zegt Schreven. “Denk aan een vakantiewoning, tijdelijke huisvesting, pop-up hotel, mantelzorgwoning, studentenhuis, noodwoning – je bent niet gebonden aan één programma.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Demowoning biobased bouwen tijdens Innovation Expo

Demowoning, opgebouwd uit biobased materialen, te zien op Innovation Expo in Amsterdam.

Meer artikelen met dit thema

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »

‘De overheid moet de Weight Watchers van duurzaamheid zijn’

7 apr om 08:24 uur
Grote delen van het Nederlandse platteland staan ‘leeg’ en kunnen worden aangewend om de nijpende woningnood op te…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »

‘Nederland houdt van de uitstraling van gemetselde gevels’

26 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De bouwmarkt ontwikkelt zich snel op veel fronten, ook op vlak van gevelstenen en metselblokken. Twee prominente…
Lees verder »