Delfts rijksmonument behaalt uitzonderlijke Rc-waarde

maandag 20 september 2010
timer 3 min
Het rijksmonument nummer 525303 op de Kromstraat 33 te Delft, is een voormalig pakhuis van de firma Schilte. Gebouwd in 1876 in opdracht van Cornelis Schilte, koopman in koffie, thee en tabak. Sinds 2007 is dit pand in bezit van Theo Dessens van Degro Stukadoors. Het voormalige pakhuis was volledig vervallen en werd zes maanden lang compleet gerenoveerd en gerestaureerd. Met de toepassing van Ytong Multipor behaalt het rijksmonument een Rc-waarde van 3,0. Dessens: ‘Voor de aankomende 40 jaar zijn we klaar met klussen.’

Het pand bestond uit vijf verdiepingen met vier appartementen van 100 vierkante meter en een café op de begane grond. ‘De vloeren liepen scheef en op sommige etages was het plafond te laag’, aldus Dessens. Vanaf september 2009 heeft het voormalige pakhuis een halfjaar in de steigers gestaan voor een complete renovatie. Er werden onder andere nieuwe vloeren gelegd, nieuwe ramen in de zijgevel geplaatst en een nieuw trapgat aangemaakt.

 

Ideale vochthuishouding

Het gehele pand is geïsoleerd met Ytong Multipor. Alle muren zijn eerst kaal gemaakt  voordat de cellenbetonblokken er tegenaan werden geplakt. De muren zijn hierdoor 12 centimeter dikker geworden. ‘Ik vind Multipor het mooiste product op de markt. Het is ideaal voor de vochthuishouding van het pand, het is geluidsdempend, het klinkt niet meer hol en door de toepassing hebben we een Rc-waarde van 3,0 gecreëerd.’

 

De Rc-waarde is de totale warmteweerstand van een constructie. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter het isolerende vermogen van de constructie. Het Bouwbesluit heeft als eis een minimale Rc-waarde van 2,5. Monumentale gebouwen zijn een uitzondering op de regel op de wet uit 2008 die een energielabel voor woningen verplicht stelt. Hiervan zijn de inwoners vaak de dupe. Een laag energielabel trekt eigenaren leeg op stookkosten. ‘Door extra inspanningen hebben we een leuk energielabel weten te behalen. Dit zie je als eigenaar terug in de kosten.’

 

Monumentaal pakhuis

Rijksmonumenten in Nederland zijn opgenomen in de Monumentenwet 1988. Het gaat om een gebouw of object die van algemeen belang is wegens de schoonheid, de betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde. Delft bevat 691 monumenten.

 

Kromstraat 33 werd specifiek als pakhuis gebouwd. Met zijn hoogte van 13,5 meter en een plat dak  is het een bijzonder pand in de Delftse binnenstad. Voor pakhuizen zijn geringe verdiepinghoogten kenmerkend. De traditionele constructie met bakstenen muren, en houten balken en vloeren, beperken de maximaal toelaatbare voerbelasting en daarmee de hoogte tot waar de goederen zoals balen koffie, tabak en thee opgestapeld konden worden.

 

Hijsdeuren

De voorgevel is ingedeeld op een manier die kenmerkend is voor veel pakhuizen, met op elke verdieping een dubbele ‘hijsdeur’  in het midden, geflankeerd door ramen. In de zijgevels konden of mochten vanwege belending (buren) geen ramen worden gemaakt, daarom zijn de ramen aan de voorgevel voor een pakhuis redelijk groot.

 

Degro Stukadoors werkt doorgaans niet veel met monumenten, maar heeft voornamelijk stukwerk- en renovatieprojecten. In het verleden waren zij betrokken bij de renovatie van winkelgebied de Haagsche Bluf en een aantal panden op de Lange Voorhout, beide projecten in Den Haag. ‘Dit project was echt mijn kindje’, aldus Dessens. Het ontwerp, de tekeningen, projectleiding en uitvoering gingen allemaal via het zeven man sterke Degro Stukadoors. En met succes. Ondertussen zijn zes van de zeven appartementen verhuurd.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel