De Rietvinck gerenoveerd en uitgebreid

dinsdag 21 december 2010
timer 2 min
De Amsterdamse ouderenzorgcomplex De Rietvinck, aan de rand van de Jordaan, van zorginstelling OrisaGroep is gerenoveerd en uitgebreid door marc prosman architecten.

Ontwerpuitgangspunten zijn de menselijke schaal en het creëren van huiselijkheid. De renovatie omvat de realisatie van een nieuwe woonlaag onder dakkappen en de volledige herinrichting (van het interieur).

 

De Rietvinck biedt zorg aan veertig ouderen in groepswonen voor ouderen met de ziektebeelden psychegeriatrie en chronische somatiek, 26 zorgwoningen, twee plaatsen voor kortdurend verblijf én dagverzorging voor roze ouderen uit de buurt.

 

De structuur van het bestaande gebouw is aangepast naar een meer open structuur. Grote ramen, veel daglicht, overzichtelijke gangen. Vanuit het gebouw is er een continue relatie met de omgeving.

Het bestaande gebouw is opgetopt met een extra verdieping. Deze extra verdiepingen zijn vormgegeven als dakkappen en vormen een fraaie beëindiging van de gevels. De gevels zijn geolied in diverse tinten steeds wisselend per gevelstramien. Het gebouw lijkt te bestaan uit kleinere onderdelen, net als de iedere bewonersgroep uit individuen bestaat.

 

Door zijn hernieuwde ongecompliceerde sfeer is De Rietvinck een trekpleister in De Jordaan. Alle ‘bijzondere’ groepen Jordaan bewoners treffen elkaar. Of het nu de thuisloze van het Haarlemmerplein, de yup van de grachtengordel of de rasechte Jordanees is. Iedereen voelt zich gerespecteerd en begrepen. Voor deze diverse gebruikers wil de Rietvinck een thuis zijn met haar aanbod van dagbesteding.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel