De Nieuwe Bibliotheek

vrijdag 7 januari 2011
timer 2 min
van Almere, een ontwerp van  Meyer en Van Schooten Architecten, is een wigvormig gebouw dat zich voegt in het  stedenbouwkundig stramien van het gebogen maaiveld van het stadshart.

Beschrijving

Het blok van De Nieuwe Bibliotheek is een van de laatste bouwprojecten in de realisatie van het nieuwe stadshart in Almere. De wigvormige locatie ligt naast het stadhuis. De bibliotheek is het meest prominente onderdeel van het volume, wat zich onder meer vertaalt in een gracieuze entree aan het Stadhuisplein.

De langgerekte hoofdvorm van De Nieuwe Bibliotheek ligt met de ingangspartij naar het marktplein. Het gebouw dat het oplopende maaiveld van het stadshart volgt huisvest een divers programma. In het blok bevinden zich naast een bibliotheek ook kantoren, winkels en woningen en een binnentuin. Alle functies zijn op een logische manier georganiseerd in het bouwblok. De Nieuwe Bibliotheek won in 2010 de Architectuurprijs van Almere.

 

Projectgegevens

ArchitectMeyer en Van Schooten Architecten
Opdrachtgever   

Gemeente Almere, MAB Development, Blauwhoed Eurowoningen

BouwerHeijmans
Bouwjaar2005 - 2009

 

 

Oplopende terrasvloeren

De bibliotheek kan gezien worden als een route van 400 meter lang. Oplopende terrasvloeren leiden het publiek van de eerste naar de tweede verdieping. Onderweg kan men vanaf elk terras de binnentuin inlopen. Royale vides maken het gebouw gastvrij en overzichtelijk. Op alle plekken heeft men via de glazen pui contact met de buitenwereld en tegelijk met andere afdelingen via de vides en tuin.

 

Ontwerpers

De inrichting van de bibliotheek is ontworpen door Concrete Architectural Associates, terwijl het tuinontwerp uit de koker komt van Karres en Brands landschapsarchitecten. De huisstijl van de bibliotheek is verzorgd door Thonik en de bewegwijzering door Reynoud Homan.

 

Gevel

De dichte gevelstroken zijn bekleed met beton- en basaltelementen die zijn bewerkt met een horizontaal reliëf. De glazen entreepui is ietwat naar buiten geplaatst terwijl ramen van de bibliotheek met zijn kantoren en de woningen terug liggen in het gevelvlak. De gevelindeling benadrukt de horizondualiteit. Wie het gebouw betreedt ervaart het tegenovergestelde.

 

Locatie

 

De Nieuwe Bibliotheek

52° 22' 16"

05° 13' 15"

 

Grotere kaart weergeven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel