De Kunstlinie

maandag 3 januari 2011
timer 2 min
, voorheen Centrum voor Kunstzinnige Vorming Almere en Schouwburg Almere, is aan het Weerwater gesitueerd, aan de rand van het stadshart van Almere Centrum. is ontworpen door Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa van het Japanse bureau SANAA.

 

 

Projectgegevens

Architect

SANAA

Opdrachtgever 

Gemeente Almere

Bouwer: Ballast Nedam
Bouwjaar: 2004-2006

 

Beschrijving

Uit het rechthoekige grondvlak  rijzen drie zaalvolumes op: één klein volume voor het Kunstencentrum (met 150 plaatsen) en twee grote voor de schouwburg (350 en 1050 plaatsen). Een deel van het gebouw is onderkelderd, een ander deel staat op palen.

 

Eén horizontaal universum

De begane grond van de Kunstlinie vormt één horizontaal universum van aan elkaar geschakelde witte kamers, gangen, patio’s en binnenpleinen waar je op veel plaatsen doorheen kunt kijken.

 

Glas

De gevels zijn geheel van glas en laten het licht horizontaal het gebouw instromen; gangen brengen het licht verder. Het levert lange zichtlijnen op: vanaf de entree zie je het water 100 meter verderop glinsteren. Het dak is overwegend gesloten, maar lichtstraten van lichtdoorlatend kunststof en patio’s zorgen voor verticale lichttoetreding. 
 

IJle draagconstructie

Een staalskelet draagt het gebouw; glazen gevels zijn in de constructie opgenomen. Door de constructie aan de gevelzijde te situeren zijn in het gebouw zelf slechts minimale pijlers nodig. De lichtheid van het gebouw  correspondeert met de efemere uitstraling: het gebouw heeft een transparant, doorschijnend karakter; het is alsof het gebouw ‘er niet is’.

 

  

De Kunstlinie

52° 22' 11"

05° 13' 18"


Grotere kaart weergeven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel