De invloed van gaming op de digitalisering van de gebouwde omgeving

dinsdag 24 mei 2022

Van Epic Games' Build: Architecture 2021. Afbeelding door Zaha Hadid Architects

Epic Games ontwikkelt een van 's werelds grootste games, Fortnite, en is ontwikkelaar van de Unreal Engine, een zeer geavanceerde realtime 3D-creatietool die binnen én buiten de game-industrie wordt gebruikt. Ook binnen de architectuur en in aanverwante gebieden wordt Unreal Engine steeds vaker gebruikt om fotorealistische werelden tot leven te brengen in ontwerp. In een exclusief interview met ArchDaily deelt David Weir-McCall, Architecture Industry Marketing Manager bij Epic Games, zijn inzichten over het gebruik van digitale technologie, zoals Unreal Engine, op het gebied van architectuur, techniek en constructie.

Wat is Unreal Engine en wat zijn de voordelen van het gebruik ervan als visualisatietool voor architectuur en meeslepende ervaringen?

“Unreal Engine biedt oplossingen voor makers die inhoud of ervaringen moeten creëren voor een breed scala aan projecten - van interieurs en individuele gebouwen tot masterplannen en hele steden. Unreal Engine kan worden gebruikt naast andere branchesoftware, zoals 3ds Max, Revit, Rhino, SketchUp en nog veel meer, om fotorealistische visualisaties te maken. Gebruikers kunnen hun projecten zo laten groeien nadat ze deze eerst hebben gebouwd in Twinmotion, een technisch makkelijker te gebruiken programma dat is ontworpen voor niet-specialisten. Twinmotion is in zeer korte tijd te leren en projecten die je in deze software start, zijn vervolgens eenvoudig te importeren in Unreal Engine, zodat het volledige vermogen van de engine in realtime kan worden ontketend.”

“De industrie is nog steeds lerende over de voordelen van realtime-technologie in vergelijking met traditionele weergavemethoden. Er zijn twee belangrijke voordelen die men in gedachten moet houden: allereerst het concept van 'what if’s per uur'. Toegang tot fotorealistische, realtime resultaten betekent dat je meer creatieve beslissingen per uur kunt evalueren en dus creatiever en productiever kunt werken. Het tweede voordeel is het ‘tijdmachine-effect’ dat deze technologie met zich meebrengt voor het end-to-end-proces. Het vermogen om via realtime technologieën de toekomst te kunnen ervaren betekent dat klanten op problemen kunnen anticiperen lang voordat de het beton wordt gestort. Die kosten van ontwerpwijzigingen stijgen exponentieel gedurende de levensduur van een project, dus je bespaart geld, middelen en kopzorgen.”

David Weir-McCall
David Weir-McCall, Epic Games Architecture Industry Marketing Manager. Foto door Epic Games

Hoe hebben gaming en digitale werelden en omgevingen de praktijk van architectuur en engineering beïnvloed? Hoe vertaalt gaming zich in andere vormen van multi-platform ervaringen?

“Gameontwikkelaars zijn experts in het creëren van enorme, geloofwaardige en meeslepende werelden. Literatuur, film en tv creëren ook boeiende werelden voor hun fans, maar de game-industrie blinkt uit met interactiviteit. Deze virtuele werelden bruisen van het leven en spelers kunnen met hun personages en omgevingen communiceren op manieren die niet mogelijk zijn in lineair entertainment.”

“Er is een grote behoefte aan professionals met realtimevisualisatievaardigheden om de toekomst in alle sectoren te helpen vormgeven. Ook gaat er in de komende tien jaar meer vraag zijn naar interactieve 3D-verhalenvertellers en -ontwerpers, of dat nu gaat over architectuur, animatie, live-evenementen, auto's of simulatie. Niet-game-industrieën omarmen momenteel de mogelijkheden met realtime interactieve inhoud. In de gebouwde omgeving is het oplossen van complexe problemen mogelijk met 3D-visualisaties, die gecommuniceerd kunnen worden aan stakeholders die traditionele 2D-tekeningen mogelijk niet begrijpen. Of het nu gaat om een fotorealistische digital twin van een stad voor stedenbouwkundigen of een bouwteam dat zijn logistiek ter plaatse plant, de toekomst wordt gebouwd door degenen die het beste begrijpen hoe realtime werkt. Unreal Engine en Twinmotion ontsluiten deze kansen en oplossingen in de hele branche.”

Unreal Engine architecture
Ontwerp in Unreal Engine. Afbeelding door Zaha Hadid Architects

Hoe is het gebruik van digitale technologie toepasbaar op het gebied van architectuur, engineering en constructie?

“De recente pandemie heeft ons geleerd hoe waardevol het is om over te stappen op een digitale basis voor goederen, diensten en systemen zodat verstoringen en aanpassingsvermogen naadloos kunnen worden beheerd in geval van (onverwachte of beheerde) verandering. De gebouwde omgeving speelt een grote rol in deze onderling verbonden systemen. Zoals de pandemie onderstreepte, is het inbouwen van nieuwe ontwerpmethoden en communicatietools van cruciaal belang om architecten en belanghebbenden te laten samenwerken. Zo kunnen zij op toekomstbestendige manier wereldwijd problemen oplossen door middel van toenemende digitaliseringsprocessen.”

“Het digitale ‘twinning’ van ontwerpen en processen is nu volop aan de gang, wat nog meer waarde gaat ontsluiten voor steeds meer belanghebbenden. Bijvoorbeeld: een project dat begint bij een architectenbureau kan bijvoorbeeld een hulpmiddel worden voor het visualiseren van simulatieresultaten voor een ingenieursbureau, om vervolgens te evolueren naar een methode om de bouw te optimaliseren en afval te minimaliseren. Datzelfde model kan dan een operationele digital twin worden of een referentie voor een toekomstige renovatie. Het is slechts een kwestie van tijd voordat deze digitaal-fysieke infrastructuur meer verbonden en geïntegreerd raakt. Die transitie wordt beter mogelijk gemaakt door Unreal Engine en Twinmotion.”

TwinMotion
Voorbeeld van Twinmotion gebruik. Afbeelding door KPF

Hoe kan het gebruik van digitale technologie de workflow op zowel collaboratief als creatief niveau verbeteren? 

“Samenwerken is moeilijk als je geen gemeenschappelijke visie hebt van waar je aan werkt. Als je geen realtime technologie gebruikt om een gedeeld begrip te creëren, is het alsof je in twee aparte kamers zit en aan elkaar probeert te beschrijven wat het probleem is of hoe het ontwerp eruitziet. Hoewel een statisch beeld essentieel is en nooit zal verdwijnen, kun je nu in het statische beeld stappen en hem 3D maken om inzicht te krijgen in schaal, afmetingen, materiaal en verlichting. Dat is de essentie van de interactieve ervaring. Als je op dezelfde 'plek' kunt zijn als een medewerker – zelfs als ze duizend kilometer verwijderd zijn – dan is dat duidelijk efficiënter en goedkoper dan wanneer je ergens heen moet vliegen om een ontwerp te bekijken. Hoe complexer de problemen worden, des te heb je robuuste en effectieve samenwerkingstools nodig om problemen vroegtijdig aan te pakken. Deze realtime mogelijkheid is wat veel bedrijven enthousiast maakt over het gebruik van onze technologie.”

Hoe ziet de toekomst van architectuur, engineering en constructie eruit in combinatie met deze groeiende technologische vooruitgang, met name door Unreal Engine?

“De noodzaak om de fysieke wereld op een virtuele manier weer te geven gaat de volgende golf van technologische vooruitgang aandrijven. Daarin wordt dit digitale aanbod onderdeel van de metaverse. Met deze nieuwe dimensie van realtime-integratie kunnen unieke ervaringen worden geconstrueerd en kunnen we op nieuwe manieren met klanten en belanghebbenden in contact komen. Het pad naar die toekomst wordt mogelijk gemaakt door Unreal Engine.”


Dit is een vertaald artikel dat eerder verscheen op ArchDaily, geschreven door Jullia Joson. Lees hier de oorspronkelijke versie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Vooraankondiging aanbesteding ontwerp en bouw Nederlands paviljoen Expo 2025 in Osaka

10 aug om 08:00 uur
Nederland doet mee aan de wereldtentoonstelling Expo 2025 in Osaka van 13 april tot 13 oktober 2025. De…
Lees verder »
descriptionArtikel

Inschrijving Hans de Jonge Start-up Award geopend

9 aug om 10:32 uur
De inschrijving voor de Hans de Jonge Start-up Award is geopend. Deze prijs, een initiatief van Brink, is in het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

3 aug om 08:00 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hofbogenpark: het all-inclusive dakpark van Rotterdam

26 jul om 08:00 uur
Over enkele jaren kunnen Rotterdammers genieten van een rijke natuurlijke omgeving door slechts een trap op te…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘3D-printer is slechts een stuk gereedschap’

21 jul om 08:00 uur
Wat kan 3D-printen betekenen voor de bouw en specifieker: voor gevels? De expert op dit gebied, Marcel Bilow (TU…
Lees verder »
descriptionArtikel

De rol van innovatieve bouwconcepten bij verdichting

20 jul om 08:00 uur
Denk niet alleen na het over het ontwerp van morgen, maar ook van overmorgen. Flexibiliteit en toegankelijkheid…
Lees verder »
descriptionArtikel

Houtbouw: vliegwiel voor duurzaam bosbeheer

18 jul om 08:00 uur
Koop gecertificeerd tropisch hout, want zo behoud je tropische bossen. Het klinkt gek, maar zo zijn er wel meer…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe kan de bouwsector innovatiever werken vanaf de eerste fases om woningbouwambities te verwezenlijken?

29 jun om 08:54 uur
Nederland staat, net zoals veel andere Europese landen, voor een enorme woningbouwopgave. In de Nationale Woon- en…
Lees verder »