De Citadel

maandag 3 januari 2011
timer 2 min
De Citadel is een multifunctioneel gebouw in het stadshart van Almere Centrum. Het gebouw is ontworpen door de Franse architect Christian de Portzamparc en werd in 2006 in gebruik genomen. In datzelfde jaar won De Citadel de Architectuurprijs Almere (prijs van Deskundigenjury).

Projectgegevens

ArchitectAtelier Christian de Portzamparc
Opdrachtgever Gemeente Almere, MAB Development, Blauwhoed Eurowoningen
BouwerBoele & Van Eesteren
Bouwjaar2004-2006

Beschrijving

De Citadel vormt de kern van het masterplan van OMA voor het stadshart. De geometrie van het vlakke en rechthoekige stratenplan van het bestaande stadscentrum is door Rem Koolhaas doorbroken door de introductie van het gebogen maaiveld en de uit dat maaiveld oprijzende vierkante blok van De Citadel. Met zijden van 130 meter lang staat dit blok gedraaid ten opzichte van de overige straten in het centrum.

Bovenstad

Onder het gebogen maaiveld zijn parkeergarages en wegen aangelegd, deels over twee verdiepingen. Van hieruit vindt ook de bevoorrading plaats van de winkels op het opgetilde maaiveld zodat de winkels geen ‘achterkant’ nodig hebben. Op het maaiveld is ruimte voor winkels en horeca. Op het dak van het complex zijn 46 huizen gebouwd en een torentje met zes appartementen. Hier creëert De Portzamparc een aantrekkelijke Bovenstad.

Woontoren en grasdak

Een woontoren markeert de kruising van de winkelstraten. Er tegenover steekt een terras uit het grasdak. De winkels zijn uitgevoerd met glazen puien. De woningen erboven hebben een roodbruine prefab betonnen gevel die in de aardse tinten het beeld oproepen van een mega zode die uit het maaiveld is gestoken en opgetild. De betonnen gevelpanelen zijn met beeldhouwer Martin Wallace ontwikkeld.

Hoge dichtheid

De Citadel is bouwen in hoge dichtheid die wordt bereikt door de stapeling van functies, zoals parkeren, winkelen en wonen. Toch heeft het blok een bijzondere openheid, door de twee winkelstraten die het blok doorsnijden, door het open grasdak met daaromheen de bovenstedelijke woningen, en de vide in het hart van het maaiveld met toegang tot de parkeergarages via roltrappen.

Locatie

De Citadel

52° 22' 11"

05° 13' 18"


Grotere kaart weergeven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel