Crisis in bouw stimuleert Het Nieuwe Bouwen

donderdag 17 februari 2011
timer 2 min
De crisis in de bouw geeft Het Nieuwe Bouwen een stevige impuls: bouwers richten zich actief op individuele eindgebruikers en specifieke doelgroepen met totaalconcepten met duurzame meerwaarde.

“Er worden nauwelijks nog grootschalige woningbouwprojecten gestart voor anonieme kopers. Het Nieuwe Bouwen is kleinschaliger, we bouwen in kleinere series; grondposities zijn een last geworden en bouwers met kennispositie hebben voorsprong.” Dat zegt Peter Fraanje, senior beleidsmedewerker duurzaamheid bij Bouwend Nederland.

 

Kennis van doelgroepen

“Kennis van doelgroepen en van de markt is geld waard. We zijn nu echt klantgericht aan het bouwen, steeds vaker voor bekende klanten en de echte eindgebruiker (B2C). Sommige projecten worden ‘omgekat’ richting collectief particulier opdrachtgeverschap. Dat loopt wel: de klant krijgt een product op maat, in plaats van confectie.”

 

“De huidige marksituatie vraagt om lean en green bouwen. Het Nieuwe Bouwen gaat niet over zoveel mogelijk omzet en zoveel mogelijk volume van een gestandaardiseerd massaproduct, maar om slim, snel en klantgericht bouwen met een duurzaam en hoog rendement.”

 

Lean bouwen

Lean bouwen kan worden gedefinieerd als het samen creëren van zoveel mogelijk toegevoegde waarde voor de klant in zo kort mogelijke tijd. Door projectoverstijgend te gaan samenwerken met partners kan de klant beter en tegen een scherpere prijs worden bediend. Niet door nog harder te werken, maar wel door beter samen te werken en elke verspilling in tijd of materiaal uit te bannen. Lean begint met de (potentiële) klant en zijn of haar vraag.”

 

Green  bouwen

“Alles wijst erop dat de energieprijzen alleen maar gaan stijgen. Bouwbedrijven kunnen daar nú op inspelen door samen met partners architect, toeleverancier, installateur een duurzaam en robuust woningconcept te ontwikkelen en actief aan te bieden. Duurzaam en energiezuinig bouwen kan niet succesvol zijn zonder een goede samenwerking van bouwpartners, zo leert de ervaring. Bij isolatiewaarden van vloeren en gevels van Rc = 7 of meer kan het natuurlijk niet zo zijn dat een installateur even ter plekke ‘een gaatje gaat boren voor een leidinkje’. De klant wil onbezorgd en duurzaam wooncomfort en samen kunnen we dat bieden.

Dit Nieuwe Bouwen is geen science fiction meer, maar nu al realiteit. Doet u mee?”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel