Concept House Village van start

maandag 4 juli 2011
timer 2 min
Bert Hooijer, voorzitter van consortium Concept House Village en directeur van RDM Campus, en Mick Eekhout, hoogleraar productontwikkeling aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft, hebben vandaag een overeenkomst getekend voor de realisatie van het eerste Concept House in Heijplaat, Rotterdam.

Concept House Village is een experimenteer- en demonstratieplek voor slimme en herhaalbare prototype woningen en wordt gerealiseerd in het naast RDM Campus gelegen dorp Heijplaat. Het is een unieke faciliteit voor het onderzoeken van woningbouwinnovaties in bestaand stedelijk gebied. Nieuwe technieken, processen en duurzaam gedrag worden bovendien ‘live’ getest op comfort en prestaties door studenten en bewoners van Heijplaat.

 

Clean Tech Delta

Partners in Concept House Village zijn Woonbron, TU Delft en Hogeschool Rotterdam. Voor de realisatie van de prototype woningen wordt samengewerkt met diverse consortia van bouwbedrijven. Tijdens de bijeenkomst werd ook de expositie over Concept House Village in de Heijse Blick geopend door Miranda Janse, programmamanager van Clean Tech Delta, en Suzanne Hansen, bewoonster van Heijse Blick.

 

Concept House Village

In de bouwsector is de laatste twintig jaar veel kennis en ervaring opgedaan met duurzaamheid. Spectaculaire resultaten kunnen worden bereikt met bouwtechnische maatregelen. De effectiviteit van de maatregelen hangt echter mede af van hoe deze in te passen zijn in het bouwproces en hoe de gebruikers hiermee omgaan. Anders dan bij het ontwikkelen van producten zoals smart phones en computers is het bij het duurste product dat wij gebruiken – onze woning – ongebruikelijk dat deze getest wordt voordat hij op de markt wordt gebracht. In Concept House Village worden de komende jaren tien experimentele prototypen van duurzame woningen ontworpen, gebouwd en getest, in samenwerking met studenten van TU Delft en Hogeschool Rotterdam. Als praktijktoets zullen studenten en bewoners van Heijplaat intrek nemen in de woningen. Het wordt een internationaal toonaangevend voorbeeld van experimenteren en innoveren in de bouwketen en van duurzame stedelijke ontwikkeling. Ook is het een belangrijke stap in het streven om van Heijplaat een klimaatneutrale wijk te maken. Meer informatie over Concept House Village: www.rdmcampus.nl/chv.

 

Expositie

De expositie over Concept House Village is gemaakt door architecten Iris de Kievith en Robbert de Vrieze en is te bezoeken op afspraak (010-7944853). De locatie is Heijse Blick, Heijsekade 1, 3089 TE Rotterdam.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel