Commentaar gevraagd op normontwerp voor berekenen duurzaamheid

woensdag 21 juli 2010
timer 2 min
Deadline 1 augustus 2010.

Afgelopen maanden is de laatste hand gelegd aan het verwerken van alle commentaren op prEN 15978:2009 ‘Sustainability of construction works – Assessment of environmental performance of buildings – Calculation method’. Nu is het tweede normontwerp beschikbaar voor commentaar. Het doel van deze norm is een bepalingsmethode te definiëren voor de beoordeling van duurzaamheid (milieuprestaties) van nieuwe en bestaande gebouwen.

De norm maakt deel uit van een hele set Europese normen, technische specificaties and rapporten, die dienen voor de beoordeling van milieuprestaties van gebouwen. Milieuprestatie van een gebouw is slechts één aspect ten aanzien van de duurzaamheid van een gebouw. Ook sociale en economische prestaties zijn aspecten ten aanzien van duurzaamheid. Dit alles is vastgelegd in de verschillende ‘Framework standards’ (prEN 15643-1, 2, 3 en 4).

EN 15978 voorziet in een rekenmethode gebaseerd op Life Cycle Assessment (LCA) en andere milieu-informatie. Daarnaast reikt de norm middelen aan voor het rapporteren en communiceren van het resultaat van deze beoordeling. De norm is van toepassing op nieuwbouw, bestaande bouw en renovatieprojecten.

De hele set normen wordt ontwikkeld door CEN/TC ‘Sustainability of constructionworks’. Deze CEN/TC is nu druk bezig met de afronding van de eerste set normen om de duurzaamheid van gebouwen te beoordelen op bouwwerkniveau. Vanuit Nederland wordt dit werk actief begeleid door de normcommissie ‘Duurzaamheid van bouwwerken’.

 

Hoe kunt u commentaar leveren?

Het normontwerp is tegen vergoeding verkrijgbaar bij NEN. Voor prijsinformatie of bestellingen: ga naar de Normshop op www.nen.nl of neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391.

Voor het indienen van commentaar kunt u gebruikmaken van een commentaarformulier. Dit formulier is op te vragen via e-mail: bouw@nen.nl. Uiterlijk 1 augustus 2010 dient het formulier aan de secretaris van de normcommissie ‘Duurzaamheid van bouwwerken’ te zijn teruggestuurd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel