Centrale Bibliotheek Keulen wordt een open en inclusieve plek

woensdag 26 januari 2022

Impressie door MARS Interieurarchitecten, includi en Pell Architekten met dank aan Gebaüdewirtschaft der Stadt Keulen

De Centrale Bibliotheek van Keulen werd eind jaren zeventig geopend. Inmiddels is het avant-gardistische gebouw van weleer toe aan een revitalisatie. Met het oog op de diversiteit van de gebruikers en de veranderende rol van bibliotheken wordt daarom een nieuw interieurontwerp gerealiseerd volgens het concept van een community lab.

Het veelzijdige Keulen wordt op veel plaatsen gekenmerkt door gebouwen uit de jaren vijftig tot zeventig van de vorige eeuw. Dat is ook het geval met de Centrale Bibliotheek - het vlaggenschip van Stadtbibliothek Köln uit 1979 met een uitgesproken architectuur. Het gebouw roept het beeld op van een open boekenkast. Een architectectonisch plafondraster met geïntegreerde verlichting vormt binnen het interieur een opvallend ‘grid’ in het 14.500 m² grote bibliotheekpand. De Centrale Bibliotheek bevindt zich nabij verschillende musea, kunstgaleries en het Centrum voor Volwasseneneducatie en maakt deel uit van het culturele kwartier aan de centraal gelegen Neumarkt.

Inspiratie door internationale uitwisseling

Na tientallen jaren was het tijd voor een complete renovatie. Geïnspireerd door het transformerende internationale bibliotheeklandschap besloot de Stadsbibliotheek Keulen, waarvoor includi al eerder de Stadsdeelbibliotheek Kalk had ontworpen, opnieuw met het bureau samen te werken. includi (concept, ontwerp en art-directie) vormt samen met MARS Interieurarchitecten en het lokale bureau Pell Architekten (ontwerp en engineering) het ontwerpteam.

Bibliotheek Keulen impressie
Impressie door MARS Interieurarchitecten, includi en Pell Architekten met dank aan Gebaüdewirtschaft der Stadt Keulen

Dr. Hannelore Vogt, directeur van Stadtbibliothek Köln, licht toe: "De centrale bibliotheek is een unieke ‘derde plek’ voor de mensen in onze stedelijke samenleving. Deze plek biedt sociale infrastructuur en versterkt de sociale samenhang en gelijke toegang tot kennis en informatie voor de burgers.”

Vijf kilometer media plus zitplaatsen

Een belangrijke stap om de bibliotheek en de stad nog beter met elkaar te verbinden is de herpositionering van de vijf kilometer lange media. Het ontwerp voorziet erin dat mensen zo goed mogelijk zichtbaar zijn wanneer ze de bibliotheek binnenkomen. Iedere ruimte voldoet aan de eisen die er gesteld worden op het gebied van maatvoering en inrichting waardoor mindervaliden op geen enkele manier worden beperkt in hun bezoek aan de bibliotheek. De ontwerpbeslissingen maken van de bibliotheek een open en toegankelijke plek voor iedereen. De verblijfskwaliteit zal aanzienlijk toenemen, aangezien het aantal zitplaatsen zal verdubbelen. Dat is dringend nodig, want de bibliotheek wordt nu al intensief gebruikt voor vergaderen, lezen, studeren en het testen van innovaties.

Bibliotheek Keulen impressie
Impressie door MARS Interieurarchitecten, includi en Pell Architekten met dank aan Gebaüdewirtschaft der Stadt Keulen

Het interieurontwerp verwijst sterk naar de stad Keulen. “De bibliotheek is al enige tijd bezig haar rol te veranderen: De aandacht is niet alleen gericht op de media, maar nog meer op de behoeften van de bezoekers. Zij komen hier om te werken, om elkaar te ontmoeten en om hun kennis te delen. Het interieurontwerp is nu bedoeld om deze transformatie tastbaar te maken voor mensen in de grote stad. Zo ontwikkelt de bibliotheek zich ook visueel tot een sociale ontmoetingsplaats die uitnodigt om te blijven,” verklaart Aat Vos, creatief directeur bij includi.

Een extra verdieping voor alle wensen

Sfeer en stijl weerspiegelen de kleurrijke en gevarieerde aanpak van de bibliotheek. Ieder van de zes verdiepingen is een interpretatie van deze sterke identiteit in termen van uiteenlopende thema's en doelgroepen. Bij betreding van het gebouw komen bezoekers in een uitnodigend café met een stedelijke flair dat de stad naar binnen brengt. In het souterrain bevinden zich naast non-fictie media ook de speciale installaties "Germania Judaica" en het “Literatuur-in-Keulen-archief " met de studie van schrijver Heinrich Böll. Het souterrain biedt ruimte voor speciale tentoonstellingen.

Bibliotheek Keulen impressie
Impressie door MARS Interieurarchitecten, includi en Pell Architekten met dank aan Gebaüdewirtschaft der Stadt Keulen

De eerste verdieping reflecteert een wereld van verbeelding en ontdekking met veel vrije ruimtes en speelse nisjes die volledig zijn ingericht op jonge en schoolgaande kinderen. Een bijzonderheid op de tweede verdieping is de rust- en chillzone. Natuurlijke elementen en materialen overheersen hier - een stille hommage aan de bijzondere architectuur van Kolumba, het beroemde Keulse kunstmuseum van Peter Zumthor. De derde verdieping heeft een heel andere dynamiek. De MakerSpace springt meteen in het oog met zijn felle gele kleuren - afgewisseld met verschillende werkplekken en vergaderruimtes. Tenslotte is er op de vierde verdieping de "woonkamer met dakterras”, comfortabel ingericht met horeca, zodat er onder het genot van een kop koffie van het uitzicht over de stad genoten kan worden. Hier vind je ook een muziekkamer voor kleine pianoconcerten en activiteitenzones om zelf muziek te maken.

De ontwerpfase is bijna voltooid; de renovatie begint in 2022. De Centrale Bibliotheek van Stadtbibliothek Köln wordt begin 2027 heropend en biedt daarmee een nieuwe kijk op Keulen en haar inwoners.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ontwerp vernieuwing Centrale Bibliotheek door Noors-Rotterdamse architecten

4 jul om 09:36 uur
Het winnende schetsontwerp voor de te vernieuwen Centrale Bibliotheek in Rotterdam is bekend. Het ontwerp van het…
Lees verder »

Uitdagende renovatie van galerijophoging

24 jun om 14:51 uur
Appartementencomplex Karelia is zo’n 20 à 25 jaar geleden voorzien van een galerijophoging. Na al die jaren was…
Lees verder »

Esthetische upgrade galerijvloeren

13 jun om 10:47 uur
De galerijvloeren van de vier flats in Hellevoetsluis, bestaande uit zes verdiepingen, waren technisch nog in een…
Lees verder »

De Hidden Treasure duurzaam beschermd

30 mei om 10:43 uur
De oude bedrijfscampus van Philips in Eindhoven is gerenoveerd tot een modern appartementencomplex met maar liefst…
Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwd Arnhem Museum biedt panoramisch zicht op uiterwaardenlandschap

16 mei om 08:00 uur
Op 13 mei 2022 opende het vernieuwde gebouw van Museum Arnhem voor publiek. Benthem Crouwel Architects ontwierp de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis

11 mei om 09:15 uur
Woningcorporatie Lefier geeft het Pepergasthuis in het centrum van Groningen een flinke opknapbeurt. Zowel aan de…
Lees verder »

Antislip en waterdichte vloeren

3 mei om 09:25 uur
De galerijvloeren van een complex aan de Blijvenburgstraat in Rotterdam waren glad en er was sprake van lekkage.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Laatste kans: meld je aan voor de Inspiratiedag Renovatie

19 apr om 09:59 uur
Donderdag is het zover: de Inspiratiedag Renovatie. De beurshal is uitverkocht, er staat een ijzersterk…
Lees verder »