Carlton

maandag 3 januari 2011
timer 2 min
Almere bouwt achter het centraal station in Almere Stad het Zakencentrum. Onderdeel daarvan is L’Hermitage dat bestaat uit drie kantoorcomplexen. Het hoogste gebouw van L’Hermitage is WTC . Dit complex is 120 meter hoog en telt 32 verdiepingen. Het ontwerp is van Dam & Partners Architecten.

 

 

Projectgegevens

ArchitectDam & Partners Architecten
Opdrachtgever  Eurocommerce Projectontwikkeling
BouwerTe Pas Bouw
Bouwjaar2010

 

Beschrijving

 

Het middelste gebouw van L’Hermitage, ‘Martinez’, is het laagste van de drie: 22 verdiepingen,70 meter hoog. Het derde gebouw, ‘Majestic’, 85 meter hoog, 22 verdiepingen. Vanaf de A6 is een heuse skyline waarneembaar.

 

Drie verschillende architecten

De drie kantoorgebouwen zijn in opdracht van projectontwikkelaar Eurocommerce door drie verschillende architecten ontworpen. Dam & Partners Architecten tekent voor het ‘Carlton’, ZZDP Architecten voor ‘Martinez’ en De ArchitectenCie voor ‘Majestic’.

In de voet van de gebouwen komen diverse publieke voorzieningen, zoals (bedrijfs-) restaurants, cafés, winkels en vergadercentra. De lobby’s van de gebouwen lopen door in een park, waar ze uitmonden in een terras. De begane grond wordt hierdoor een levendige en toegankelijke overgang tussen station en park.

 

Twee ondergrondse parkeergarages

Onder de gebouwen,  samen 90.000 vierkante meter kantoorruimte, komen twee ondergrondse parkeergarages voor 1.500 auto’s. Op het dak van de ondergrondse parkeergarages ligt een openbare ruimte, het eerder genoemde park, een ontwerp van bureau Karres en Brands. Het park combineert gebruik van groen, water en verharding tussen de kantoren en het nabije Algerapad.

  

Hoogte- en diepterecord

Door de combinatie van hoogbouw en ondergronds bouwen wordt in één keer het hoogste en diepste punt van Almere verlegd, naar 120 meter boven en 12 meter onder het maaiveld. Dit laatste is des te opmerkelijker omdat Almere een slechte bodemgesteldheid heeft. 

 

Drie bouwdelen

Het Carlton is een combinatie van glas, metaal en natuursteen. De decoratieve bekleding van de van de glasgevel met rode aluminium lamellen in verspringende verticale patronen geeft Carlton een dynamisch aanzicht.

Het hoogbouwcomplex bestaat drie bouwdelen: een hoge schijf met aan weerszijden een lager deel. Bijzonder is dat het middelste van de drie volumes is ‘opgetild’, waardoor een doorgang ontstaat tussen het station en het omliggende park. 

Locatie

  

Carlton

52° 22' 11"

05° 13' 18"


Grotere kaart weergeven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel