Cameratoezicht werkt

woensdag 10 augustus 2011
timer 2 min
In 2007 ging in Hoogeveen een experiment met cameratoezicht van start. Aanleiding was uitgaansgeweld. De effecten zijn onlangs geëvalueerd. De conclusie is dat cameratoezicht werkt.

De politie is tevreden over de kwaliteit van de beelden. Ook op nachtbeelden zijn gezichten te herkennen. De beelden komen live bij de politie binnen, maar worden niet permanent uitgelezen. Wel gebeurt dat als er een incident gaande is. De politieman achter de monitor fungeert dan als extra ogen voor de politiemensen op straat. Beelden worden ook wel gebruikt als ondersteunend bewijs.

 

Behalve camera’s zijn er andere maatregelen genomen in het uitgaansgebied. Dat zijn onder meer, gebiedsontzeggingen, afsluiting van een straat met veel horeca, in het weekend, standaard horecapolitie aanwezig, periodiek overleg tussen horeca en gemeente en de inzet van een straatcoach. De combinatie van deze maatregelen heeft ertoe geleid dat  het aantal geweldszaken is gedaald.

 

Onder landelijk niveau

 Uit de AD-misdaadmeter blijkt dat Hoogeveen vrijwel op elk gebied onder het landelijke niveau scoort. Vooral het cijfer voor openlijk geweld is beduidend lager dan het gemiddelde in Nederland; 0,73 gevallen per 10.000 inwoners tegen 3,86 gevallen per 10.000 inwoners landelijk. Op het gebied van vernielingen komt Hoogeveen wel boven het landelijke gemiddelde uit. Daarom gaat de gemeente onderzoek doen en een plan maken om de vernielingen tegen te gaan.

 

Basisscholen

Ook twee basisscholen hebben cameratoezicht gekregen. In het verleden hadden deze scholen te kampen met allerlei vormen van overlast, waaronder vernieling.  Na plaatsing van camera’s zijn de overlast en vernielingen zo goed als verdwenen.

 

Meer weten? Het evaluatierapport is te downloaden op evaluatie-cameratoezicht-gemeente-hoogeveen.2.94245.lynkx

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel