Cameratoezicht nutsvoorziening

dinsdag 3 augustus 2010
timer 2 min
In bijna elke straat van de stad hangt er wel een; een bol of een staaf die beelden registreert van de straat of ruimte daaromheen. Er is geen telefoon meer te koop die niet uitgerust is met een camera. Elke laptop en bijna elke winkel en pinautomaat zijn ermee voorzien. Ook wordt er in nieuwe gebouwen vrijwel standaard een aantal camera’s opgenomen in het ontwerp. Niet omdat duidelijk is wat ze precies moeten doen, maar omdat het nu eenmaal handiger is om bij de bouw alvast rekening te houden met de voorziening. Later bepalen we dan wel wat we er eigenlijk mee willen doen.

Camera’s vormen tegenwoordig een wezenlijk onderdeel van ons dagelijks leven en ze ontwikkelen zich tot een soort algemene nutsvoorziening, net als gas, water en licht.

 

Belangrijkste ontwikkelingen

De beelden waar we op staan worden soms opgeslagen en soms niet. Achter sommige camera's die ons registreren kijkt een toezichthouder mee, terwijl andere beelden alleen worden bekeken als er iets (ernstigs) is gebeurd. In Nederland is door de overheid en private partijen veel ervaring opgedaan bij het gebruik van camera’s voor de veiligheid. Er zijn allerlei technische en organisatorische ontwikkelingen gaande, waar bij de opzet van nieuwe cameraprojecten rekening mee moet worden gehouden. In dit stuk komen deze belangrijkste ontwikkelingen aan de orde. Vervolgens wagen we ons aan de voorspelling dat cameratoezicht zich gaat ontwikkelen tot algemene nutsvoorziening.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel